Ervaringsverhalen

Al sinds 1931 is het Anna verbonden met de mensen in onze regio. Er is veel veranderd in al die jaren. Maar één ding is nog precies hetzelfde: het Anna is persoonlijk en aangenaam. Dat blijkt ook uit de mooie verhalen die mensen over ons vertellen. Je leest ze hieronder.

Toon - Astma en COPD

Toon Sweegers komt al bij het Anna sinds hij een 7-jarig jongetje was. “Ik heb al mijn hele leven astma en COPD. Ik moest vaak naar het ziekenhuis als ik weer een acute aanval had. Achterop de fiets bij mijn moeder. Dan riepen ze bij de receptie een van de nonnen op en werd ik geholpen. Iedereen zegt dat de nonnen streng waren, maar dat heb ik nooit zo ervaren. Lief juist.”

Bekijken

Mara - Bevalling

Kijken wat goed voelt: dát was het bevallingsplan van Mara. Het past niet bij haar en haar man om alles van tevoren vast te leggen. Toen de bevalling begon, voelde het goed om naar het Anna Ziekenhuis te rijden. Ze kijkt positief terug op de bevalling. “We voelden meteen: er wordt hier goed voor ons gezorgd.”

Bekijken

Amanda - Bevallingen

Amanda woont in Mierlo en komt al sinds 1997 naar het Anna. “Ik was toen in verwachting van mijn oudste zoon. Hij is hier geboren en sindsdien ben ik blijven plakken.” Amanda kreeg nog 3 kinderen, allemaal kwamen ze in het Anna ter wereld. “Mijn jongste dochter is geboren in 2019 dus ik kom eigenlijk al bijna 20 jaar op de afdeling gynaecologie.”

Bekijken

Anita - Borstkanker

Op 15 mei 2021 staat Anita van der Vaart (1963) onder de douche, als ze een knobbeltje voelt in haar linkerborst. Het begin van een spannende periode. “Het is gewoon een vetbultje, dacht ik” vertelt Anita. “Maar mijn man vertrouwde het niet en dus besloot ik direct na het weekend naar de huisarts te gaan”. De enige juiste beslissing, blijkt al snel. Anita wordt in eerste instantie verwezen naar het ziekenhuis in haar woonplaats. Maar als blijkt dat de wachttijd daar 5 weken is, stuurt haar huisarts haar door naar het Anna Ziekenhuis.

Bekijken

Cindy - Borstkanker

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Borstkankervereniging Nederland vraagt hier in oktober aandacht voor, tijdens de borstkankermaand. Cindy ging totaal zorgeloos de onderzoeken in, maar langzaamaan werd het nieuws steeds slechter. Ze bleek een agressieve vorm te hebben. Zelf wil ze vooral positief blijven. Ze vertelt haar verhaal.

Bekijken

Erica - Borstkanker

“De onzekerheid is het ergste. Ik hoorde dat ik borstkanker had en dan moet je afwachten. Gelukkig zit daarin de kracht van het Anna. De lijnen tussen afdelingen zijn kort en de wachttijden minimaal.” Het leven komt flink op zijn kop te staan zodra iemand de diagnose ‘borstkanker’ te horen krijgt. Erica Staal maakte dat medio 2019 mee. “Zoals de oncoloog mij vertelde werd het een zwaar en lang traject.”

Bekijken

Christel - Borstzorg

Sinds Christel Sporrij-van Baar opgeroepen wordt voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, doet ze iedere twee jaar trouw mee. Dit jaar was dat niet anders. Behalve dat er op een dinsdagavond een brief op de deurmat lag met een andere inhoud dan verwacht. “Er stond in dat het verstandig was verder borstonderzoek te doen. Ik was in alle staten. Gelukkig bleek het achteraf mee te vallen, vertelt Christel.

Bekijken

Bea Zoer - Cliëntenraad

Bea Zoer is medisch bioloog en sinds 1 december 2021 lid van de cliëntenraad van Anna Ziekenhuis.  Ze zet zich in voor de belangen van zorgvragers. Met één belangrijk doel: de mens moet in beeld blijven.

Bekijken

Frank - Darmkanker

Het Anna Ziekenhuis voelt voor heel veel mensen in Geldrop en omgeving enorm vertrouwd. En je kunt hier ook voor bijna alles terecht. Maar er zijn natuurlijk situaties die vragen om hoog-specialistische kennis en ervaring. Wist je dat het Anna in zulke gevallen heel nauw samenwerkt met andere ziekenhuizen in de regio? Neem het voorbeeld van gepensioneerd arts Frank Bal. Hij werd voor darmkanker behandeld in het Anna en door ‘zijn eigen’ dokters geopereerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Voor de nazorg kwam Frank gewoon weer naar het Anna.

Bekijken

Robbert - Darmkanker

Toen bij Robbert Linden darmkanker met uitzaaiingen werd geconstateerd, stond zijn leven van de ene op de andere dag op zijn kop: “De hele molen ging direct van start. Onderzoeken, opereren, revalideren. Iedereen heeft op zo’n moment het beste met je voor. Maar het is wel veel. Gelukkig heb ik mijn casemanager Kitty en zij is de spil in alles. Zonder haar zou ik me echt geen raad weten.”

Bekijken

Floor en Sanne - Diabetes

Beste vriendinnen ontmoet je op school, in het café of op de sportclub, maar niet in het ziekenhuis, toch? Floor Tigelaar en Sanne Kuijpers wel. Dat wil zeggen: tijdens een dagje uit met jonge diabetespatiënten, georganiseerd door de diabetespoli van het Anna Ziekenhuis. “We zaten samen in een karretje in Bobbejaanland”, vertelt Floor, “en we hadden gelijk een klik.”

Bekijken

Luuk - Fellowship artrose

Fysiotherapeut Luuk van der Laar uit Dordrecht nam deel aan de Fellowship artrose. “Ik wilde graag meer weten over prothesiologie als aanvulling op mijn huidige kennis en ervaring. Deze fellowship van het Anna was een van de weinige aanbieders op dit gebied.”

Bekijken

Lieke - Fellowship sportorthopedie

“Ik was op zoek naar verdieping van mijn kennis op het gebied van orthopedie.” Via LinkedIn zag Lieke de mogelijkheid om bij het Anna in Geldrop een fellowship fysiotherapie op sportgebied te doen.

Bekijken

Elly - Herstel na auto-ongeluk

In 1960 stond het leven van Elly de Bruijn en haar familie in één klap stil. “Mijn broer en ik kregen samen met een vriendin een ernstig auto-ongeluk. Hij lag 3 maanden in het Anna en werd nooit meer de oude. Ik had meer geluk. Na 9 weken mocht ik naar huis. Ik heb wel hele periodes last gehad van angst en paniekaanvallen, maar verder ben ik er goed vanaf gekomen.”

Bekijken

Frans - Heupprothese

“Zelfs mijn vrouw begon te klagen dat ik niet meer zo vriendelijk was” lacht Frans van Zeeland. “Toen heb ik toch maar besloten dat er iets moest gebeuren. Achteraf heb ik te lang gewacht met de beslissing. Het is zo fijn om alles weer te kunnen. Het lag echt aan de heup.”

Bekijken

Peter - Heupprothese

Peter kwam samen met zijn vrouw Marianne op controle in het Anna voor haar knieën, maar vertrok met een diagnose voor zijn beide heupen. Met dank aan orthopedisch chirurg Michiel Siebelt. 

Bekijken

Emmy - Heupprothese in 1 dag

In 2010 en 2016 wordt Emmy Nuijten geopereerd aan haar heup. Beide operaties verlopen niet vlekkeloos. Vooral het herstel van de tweede ingreep duurt lang en gaat gepaard met veel pijn. Begin 2021 krijgt Emmy weer last van haar heup. Ze kiest dit keer voor een ander ziekenhuis. In het najaar van 2021 meldt ze zich met haar klachten bij het Anna Ziekenhuis. Daar ondergaat ze een heupprothese in dagbehandeling.

Bekijken

Anne - Keizersnede

Toen Anne hoorde dat ze een tweeling kreeg, begon ze te lachen. “Het zit niet in de familie en tóch hebben mijn zus en ik er allebei een.” In het Anna Ziekenhuis beviel ze met een keizersnede van Nine en Milo. “Ik hoopte op een natuurlijke bevalling. Ik baalde even, maar ik zag ook de voordelen.”

Bekijken

Kitty - Keizersnede

Een keizersnede? Daar had Kitty nog nooit over nagedacht in de voorbereiding op haar eerste bevalling. En tóch liep het zo bij de geboorte van haar zoon Sem, net als bij haar volgende kindjes Tommie en Holly. “Toen ik na mijn derde en laatste keizersnede naar huis ging, wist ik dat ik niet meer zou bevallen in het Anna. Dat vond ik wel even lastig, want er is fantastisch goed voor ons gezorgd.”

Bekijken

Ad - Knieprothese

Ad Thijssen (78) had al langer last van zijn knie, maar deze zomer ging het echt mis. Tijdens zijn vakantie zakte hij door zijn knie heen. Gelukkig kon hij snel bij het Anna terecht voor een knieprothese. Ad deelt zijn ervaring graag: “Het was in 1 woord geweldig.”

Bekijken

Pieter - Knieprothese

“Ik ben pas bij dokter Das geweest. Hij was tevreden over mijn herstel. Ik ook wel, maar kijk…” Pieter Loijens beweegt zijn knie. “Hij buigt nog net te weinig om te kunnen fietsen. En ik weet: als je kunt fietsen, dan ben je al een stuk verder.”

Bekijken

Ilja - Leefstijl

In de zomer van 2019 krijgt Ilja, dan 49 jaar oud, een herseninfarct. Ze wordt opgenomen in het Anna Ziekenhuis. Haar enorme overgewicht wordt al snel onderwerp van gesprek.

Bekijken

Dick - Liesbreuk

Dick woont in ‘s-Gravenzande en dat is natuurlijk niet echt in de buurt. Hij kwam bij het Anna via Google: “Ik had een dubbele liesbreuk en bij ziekenhuizen in de buurt was de wachttijd lang. Bij het Anna kon ik drie weken later terecht. Mijn schoonmoeder woont in Eersel, dus ik dacht: dat doe ik gewoon en dan combineer ik het met een familiebezoek.”

Bekijken

Ron - Liesbreukoperatie

“Ik ben niet zo’n held als het gaat om ziekenhuizen en onderzoeken.” Aan het woord is Ron (65). Toen hij van de huisarts hoorde dat hij een dubbele liesbreuk had, besloot hij er eerst een tijdje mee rond te lopen. Maar de gevolgen begonnen hem steeds meer te irriteren. Na wat onderzoek veranderde zijn gedachte. “Ik las dat het Anna Ziekenhuis landelijk bekend staat om haar goede liesbreukoperaties. Ik dacht: zo erg is het vast niet, en dat bleek achteraf ook zo!”

Bekijken
Wilco vertelt over zijn liesbreukoperatie waardoor hij nu weer zonder problemen kan sporten.

Wilco - Liesbreuk

Van pijn kon Wilco niet spreken, maar vervelend was zijn liesbreuk wel. Als sportliefhebber zat het hem behoorlijk in de weg. De keuze voor een operatie was dan ook snel gemaakt. Voor die ingreep koos hij bewust voor het Anna Ziekenhuis. “Daar kon ik al binnen een paar weken terecht.”

Bekijken

Inez - Mastopathie

“Ik loop hier al zo lang mee. Ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het eerst last had. Het deed altijd wel zeer, maar ik maakte me geen zorgen.” Mensen in haar directe omgeving dachten daar anders over. Knobbeltjes in de borsten is niet iets om te negeren. “Je moet nu naar de huisarts!”

Bekijken

Ans - Oncologie

“Ik heb een lange historie met ziekenhuizen. In het Anna kwam ik voor het eerst in 2017. Dat was voor een galblaasoperatie. En daarna ben ik gebleven. Het Anna is klein, de sfeer is fijn en de mensen zijn lief. Ik voel me hier veilig.”

Bekijken

Diny - Oncologie

Vijf jaar lang vergezelden Diny en de kinderen haar man Jan trouw naar iedere afspraak, behandeling en controle. Iedere drie weken naar het Anna. Helaas moest hij zich uiteindelijk gewonnen geven aan die verschrikkelijke ziekte. Diny blikt terug op de steun die ze ervaren heeft van de artsen en verpleging in zware tijden. “Vanaf het begin van de behandeling is iedereen fantastisch geweest voor Jan maar ook voor mij.”

Bekijken

Jacintha - Parkinson

Jacintha heeft het veel liever over haar nieuwe baan als financieel administratief medewerker, dan over de ziekte die ze heeft: parkinson. “Ik heb zoveel zin in die baan! Leuk team, fijne mensen. Binnenkort heb ik al een teamuitje, terwijl ik nog niet eens begonnen ben.” Haar ziekte was geen probleem bij de sollicitatie. “Ik ben er natuurlijk eerlijk over geweest, maar ze wilden me gewoon graag hebben. Heel fijn.”

Bekijken

Marjolijne - Parkinson

Ruim twee jaar geleden kreeg Marjolijne te horen dat ze parkinson heeft. Een ziekte die grote gevolgen kan hebben voor je manier van leven. Ze had meteen veel vragen. “Gelukkig kon parkinsonverpleegkundige Joy die goed beantwoorden. We hadden meteen een klik. Ze nam de tijd om alles rustig uit te leggen. Dat vond ik heel fijn, want haast past niet bij parkinson.”

Bekijken

Pia - Parkinson

Zelf keuzes maken en beslissen wat ze wil, dat is heel belangrijk voor Pia. Ook, of juist, nu ze de ziekte van Parkinson heeft. De app BeterDichtbij helpt haar daarbij. Zo kan ze nu haar vragen stellen aan parkinsonverpleegkundige Joy. “Ik weet dat ik haar altijd kan bereiken, dat stelt me gerust”, vertelt ze.

Bekijken

Rob - Plasklachten

Zo’n 10 keer per nacht moest Rob zijn bed uit om naar het toilet te gaan. “Slapen? Dat deed ik nog maar 2 tot 3 uur per nacht.” Jarenlang probeerde hij verschillende behandelingen uit, met weinig tot geen resultaat. Tot hij een laserbehandeling in het Anna Ziekenhuis onderging. “Ik heb eindelijk mijn nachtrust terug.”

Bekijken

Yvonne - Spataderbehandeling

Na een dag werken voelde Yvonnes rechterbeen aan alsof ze een flinke wandeling in de bergen had gemaakt. Dat vermoeide en soms pijnlijke gevoel bleek te komen door spataderen. Binnen enkele weken na die conclusie kon ze al in het Anna Ziekenhuis terecht voor een laserbehandeling. “Ik heb veel minder klachten en kan ‘s avonds weer wat doen.” 

Bekijken

Lilian - Staaroperatie

Wazig zien. Ondertiteling niet kunnen lezen. En de telefoon dan weer dichtbij, dan weer ver weg houden om berichten te kunnen lezen. Vervelende aspecten waar Lilian Driessens last van had. Tijd voor een leesbril dacht ze. “Toch bleef scherpstellen lastig. Zeer vervelend omdat ik - naast mijn werk als WMO consulent - ook goudsmid ben. Goed kunnen focussen met je ogen is dan extra belangrijk. Na het zoveelste bezoek aan de oogarts werd besloten een staaroperatie in te plannen.” Met behulp van de juiste nazorg ziet ze weer scherp.

Bekijken
Frans vertelt over zijn urolift waardoor hij nu weer zonder problemen de boodschappen kan tillen.

Frans - Urolift

Frans had klachten bij het plassen. De huisartsenpost plaatste drie keer een katheter bij hem en verwees hem door naar een specialist. Een grote operatie? Dat wilde Frans liever niet. En gelukkig was dat ook niet nodig. Hij koos voor de nieuwe behandeling Urolift en was na een paar uur weer thuis. “Ik kan het iedereen aanraden.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Ad

Ad is IC-verpleegkundige en werkt al 40 jaar bij het Anna. “Ik heb mijn opleiding hier gedaan en ben nooit meer vertrokken. Ik denk dat het hele ziekenhuis mij intussen wel kent, want ik ben altijd actief geweest met activiteiten, in de cabaretgroep en ik geef les op de Anna Academie.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Bart

Bart Liebrand is anesthesioloog en pijnspecialist. Hij werkt op de pijnpoli en daar komen bijvoorbeeld patiënten met een hernia of whiplash. Maar ook mensen met andere pijnklachten, zoals gordelroos of kankerpatiënten. “Dat is een van de redenen waarom ik bij het Anna werk. We hebben hier een heel brede pijnpoli dus ik help veel verschillende mensen”. 

Bekijken

Wij zijn Anna - Dick

Dick (74) is sinds 8 jaar vrijwilliger in het Anna. Hij is inmiddels een vertrouwd gezicht bij de ontvangst in het ziekenhuis. “Ik ben er eigenlijk bij toeval ingerold. Ik kwam als patiënt bij het Anna en zag hoe het hier gaat met vrijwilligers. En ik leg mensen graag in de watten, dus toen een vriend tegen me zei: dat is net iets voor jou, heb ik gewoon gebeld.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Eugenie

Eugenie (70) kent het Anna letterlijk en figuurlijk van binnen en buiten. De eerste kennismaking was wel een heftige, want ze had niet één, maar twee keer borstkanker. De laatste keer was in 2000. Gelukkig liep het allemaal goed af en Eugenie bewaart er ook goede herinneringen aan. “Ik was echt geïnspireerd door de verpleegkundigen en de sfeer in het ziekenhuis. Ik dacht: daar wil ik ook werken.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Gerrit

Gerrit van den Hurk is al heel wat jaartjes met pensioen, maar onder collega’s nog steeds een echte legende in het ziekenhuis. Veertig jaar lang werkte hij in het Anna, eerst als verpleegkundige en later was hij de grondlegger van onze afdeling patiëntenvoorlichting. “Ik heb zoveel goede herinneringen! Ik heb in het Anna altijd het gevoel gehad dat hier iets is dat rust geeft, vanuit liefde voor de mens.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Hans

Als sportarts ziet Hans van Kuijk wat de verbluffende effecten zijn van een gezonde leefstijl.  Om patiënten in de regio te voorzien van hoogwaardige zorg en begeleiding op het gebied van leefstijl, heeft het Anna Ziekenhuis op locatie Eindhoven het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde.

Bekijken

Wij zijn Anna - Hans en Tineke

Laatst kregen we in het Anna een bijzondere groep op bezoek. Het was een reünie van oud-leerlingen die 50(!) jaar geleden samen in het Anna begonnen aan hun opleiding. Geert Bakermans was een van de initiatiefnemers: “Na onze opleiding zijn we uitgewaaierd in zorg en welzijn. Maar we hebben altijd contact gehouden. Iedere vijf jaar trekt er wel iemand aan de bel voor een reünie.” 

Bekijken

Wij zijn Anna - Henk

Henk is een van de gastheren in het Anna Ziekenhuis. Vrijwilligerswerk is zijn hart en ziel, vooral als het gaat om kinderen. “Je ziet al bij binnenkomst of ze een beetje zenuwachtig zijn. Het is ook heel wat als je bijvoorbeeld naar de oogarts of de kinderarts in het ziekenhuis moet!” 

Bekijken

Wij zijn Anna - Karin

Als jong meisje belandde Karin Wasser in het Anna Ziekenhuis na een zwaar auto-ongeluk. Ze was een paar dagen in coma en moest daarna een tijdje apart liggen om zoveel mogelijk prikkels te voorkomen. Het was niet gemakkelijk voor Karin. Maar ze leerde er wel iets van: "De manier waarop ze met mij omgingen toen ik alleen lag en ook daarna op de afdeling, was zo fijn: ik wilde ook verpleegster worden.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Lia

Wist je dat we in het Anna Ziekenhuis een stiltecentrum hebben? Vroeger was dat vooral een katholieke plek, maar tegenwoordig kan iedereen er terecht voor een moment van stilte en bezinning. Lia Koppens is onze geestelijk verzorger en voor collega’s van het Anna ook consulent (medische) ethiek. 

Bekijken

Wij zijn Anna - Lia van Heugten

“Als meisje was ik kind aan huis in het Anna door een vervelende darmziekte. Tot mijn 12e heeft het geduurd en het was best traumatisch. Ik lag vaak geïsoleerd op de kinderafdeling en ik voelde me alleen, zonder mijn moeder in de buurt.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Linda

Toeval bestaat niet. Op het moment dat Linda van de Winkel haar opleiding in Maastricht had afgerond, kwam er een telefoontje vanuit Geldrop naar haar opleider: we zoeken een internist-oncoloog. Iemand die snel kan inspringen, kun jij ons helpen? Ze hoefde niet lang na te denken. “Ik liep in 2006 mijn allereerste coschap in het Anna en voor mij was het meteen duidelijk dat ik later in zo’n ziekenhuis wilde werken. Kleinschalig en dichtbij de patiënt.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Willy

De geschiedenis van het Anna is voor altijd verbonden met de congregatie van de Zusters van Liefde. Patiënten van vroeger praten vaak met een glimlach over de nonnen. Ze waren streng maar rechtvaardig. En lief, dat waren ze ook. Willy Hoppermans kent nog een kant van de zusters in het Anna: “Thuis in het klooster waren het heel gewone mensen. Lief en verdraagzaam naar elkaar. En heel vrolijk.”

Bekijken

Wij zijn Anna - Zuster Catharine

Zuster Catharine, bijnaam Katrientje, was 18 jaar jong toen ze in 1954 toetrad tot de congregatie van de Zusters van Liefde. “Ik wilde graag anderen helpen en dit leek me een goede manier.” Bij de zusters in Schijndel kreeg ze een basisopleiding en niet lang daarna begon ze in het Anna Ziekenhuis. “De congregatie bepaalde in die tijd wat je ging doen. Onderwijzeres had ook gekund, maar ik werd dus verpleegster.”

Bekijken
Foto fysiotherapeut Mitchell Sonneville heeft fellowship orthopedie gevolgd

Mitchell - Fellowship Artrose

Mitchell Sonneville werkt als eerstelijns fysiotherapeut in Weert. Zijn aandachtsveld is artrose, daarnaast behandelt hij ook longpatiënten. Hij was meteen enthousiast om mee te doen aan het fellowship artrose: “Mijn manager had de mail van het Anna over het fellowship met mij gedeeld en het leek mij erg interessant.”

Bekijken
Severina had galstenen en kon in het Anna Ziekenhuis snel geholpen worden

Severina - galblaas

Galstenen zorgden ervoor dat Severina den Hollander last had van buikpijn. Nu ze geopereerd is in het Anna, kan ze weer veel meer. ‘Ik voel me een stuk beter, echt weer fit.’

Bekijken
Marian nam voor haar 100e behandeling gebak mee voor de afdeling oncologie

Wij zijn Anna - Marian

Over positief denken gesproken. Marian komt al sinds 2017 iedere drie weken naar het Anna. Ze heeft helaas borstkanker en dat is natuurlijk zwaar. “Maar”, zegt ze, “ieder shot zie ik als extra toekomst”. En dat is mede te danken aan de bijzondere band die Marian heeft opgebouwd met internist-oncoloog Linda van de Winkel en de verpleegkundigen op de afdeling oncologie. In het bijzonder Inge en Vera . “Ik voel me veilig bij hen; gehoord en gezien.”

Bekijken

Jouw verhaal over het Anna

Heb jij een mooi verhaal over het Anna dat je graag met ons wilt delen? Laat het ons weten via onderstaand formulier.

Voornaam en achternaam