3 goede vragen Samen Beslissen

Samen beslissen

Als je bij een dokter komt voor een behandeling of onderzoek, kom je vaak voor een beslissing te staan. Een operatie, medicijnen, of toch nog even wachten? Doorbehandelen of stoppen? Soms zijn meerdere opties mogelijk, maar welke optie past bij jou?

Samen met je dokter beslissen over de behandeling die het beste bij je past. Uit onderzoek blijkt dat dit veel voordelen heeft. Als patiënt heb je meer vertrouwen in de keuzes die je samen met je dokter hebt gemaakt. En veel patiënten voelen zich hier beter bij. We noemen dit ‘samen beslissen’.

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Wat betekent samen beslissen voor jou als patiënt?

Het betekent dat je met je dokter bespreekt welke behandeling het beste bij je past. De dokter is de medisch expert. Jij weet wat het beste bij jou en bij jouw leven past. Zo kunnen jullie samen de keuze maken die het beste is voor jou en je situatie.

Soms is het niet mogelijk om mee te beslissen, bijvoorbeeld in acute situaties.

Wat kun je van ons verwachten?

Je krijgt van ons altijd informatie over alle mogelijkheden die er voor je zijn. Zo weet je precies welke opties je hebt. In het gesprek met je dokter is er tijd om te bespreken wat jij denkt, wilt en wat bij je past.

Wat kun je zelf doen?

Het helpt om je goed voor te bereiden op iedere afspraak die je bij ons hebt. De ‘drie goede vragen’ kunnen je hierbij helpen. De drie vragen zijn:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

Door hier vooraf al over na te denken, weet je op welke vragen je al antwoorden hebt. En welke (andere) vragen je nog tijdens je gesprek wilt stellen.

Heb je meer tijd nodig om te beslissen?

Vertel dit aan je dokter.

Meer informatie

 Meer informatie over samen beslissen kun je vinden via: