“Ik ben heel trots op ons Anneke”

Toon Sweegers komt al bij het Anna sinds hij een 7-jarig jongetje was. “Ik heb al mijn hele leven astma en COPD. Ik moest vaak naar het ziekenhuis als ik weer een acute aanval had. Achterop de fiets bij mijn moeder. Dan riepen ze bij de receptie een van de nonnen op en werd ik geholpen. Iedereen zegt dat de nonnen streng waren, maar dat heb ik nooit zo ervaren. Lief juist.”

“Toen ik jong was heb ik alles gedaan wat God, de dokter en de KNVB verboden hadden. Niet zo gezond geleefd mag je wel zeggen, met de nodige blessures, breuken en andere lichamelijke ongemakken als gevolg. Gelukkig woon ik maar 400 meter van het ziekenhuis. Ik heb heel veel dokters in het Anna gezien. Met astma en COPD slijt het hele lichaam toch al wat sneller en ik rookte er ook nog bij. ”

“Toen ik bijna 40 was heb ik het roer omgegooid, met dank aan dokter Van Kasteren en de inspanningsfysioloog van het Anna: Luc van Agt. Die twee hebben me in de goede flow geholpen. Ik ging sporten bij Sportcentrum Harks en de eerste periode had ik iedere maand een gesprekje met Luc om te checken hoe het ging. Ik heb nooit meer gerookt en sport nog steeds 5 keer per week bij Harks. Ik denk dat ik daar nu zo’n beetje het oudste lid ben. Voor mijn COPD ga ik op vrijdag ook nog naar een speciaal sportcentrum in Geldrop: Laan 7.”

“Ik laat de gezonde flow nooit meer los. Daar krijg je zoveel voor terug. Ik ben 70 en voel me top. Laatst kwam ik mijn oude longarts tegen en die zei ook: je ziet er goed uit. Ik fluit nog voetbalwedstrijden bij VV Geldrop. Het afgelopen jaar even niet door een hartklepoperatie en corona, maar nu sta ik gewoon weer op het veld. Dat heb ik toch ook te danken aan alle hulp in het ziekenhuis. Ja, ik ben ook echt heel trots op ons Anneke.”