“De avond na de ingreep sliep ik lekker in mijn eigen bed”

In 2010 en 2016 wordt Emmy Nuijten geopereerd aan haar heup. Beide operaties verlopen niet vlekkeloos. Vooral het herstel van de tweede ingreep duurt lang en gaat gepaard met veel pijn. Begin 2021 krijgt Emmy weer last van haar heup. Ze kiest dit keer voor een ander ziekenhuis. In het najaar van 2021 meldt ze zich met haar klachten bij het Anna Ziekenhuis. Daar ondergaat ze een heupprothese in dagbehandeling.

“Door de Covid-pandemie stond het sporten op een laag pitje” begint Emmy haar verhaal. “Ik merkte dat ik steeds meer last kreeg van mijn heup, maar schreef dat toe aan het minder sporten. Helaas bood ook een trainingstraject geen uitkomst; de pijn nam toe.”

“Mijn heupklachten werden meteen serieus genomen”

“Bij de afdeling Orthopedie van het Anna Ziekenhuis werd echt geluisterd naar mijn verhaal. Ik had de ingreep zo lang mogelijk uitgesteld, maar nu ik zelf het besluit had genomen, werd dat ook direct serieus genomen. Door de pandemie kon ik alleen pas eind februari 2022 geopereerd worden.”

Van haar zorgverzekeraar hoort Emmy dat wachttijden op dat moment onvermijdelijk zijn. Ook in privéklinieken is het druk. “Ik wist dat ik geduld moest hebben, maar ik gaf wel aan het Anna door dat ik erg veel pijn had. De orthopeed nam daarop contact met me op om te bespreken wat de mogelijkheden waren. Ik zou gebeld worden zodra er een plekje vrij kwam. Vlak voor kerst hoorde ik dat ik al begin januari geopereerd zou worden.”

“Na het avondeten ging ik naar huis”

“Het voordeel van een heupprothese krijgen in dagbehandeling is dat je in principe dezelfde dag nog naar huis mag. Ik werd in de ochtend geopereerd met een ruggenprik. De operatie verliep goed. De orthopeed liet me op mijn verzoek mijn heupgewricht zien. Erg interessant om dat eens van dichtbij te bekijken.”

Na de ingreep doet Emmy haar oefeningen bij de fysiotherapeut. De orthopeed komt even kijken en ziet dat het goed gaat. “Het was medisch verantwoord dus na het avondeten ging ik naar huis, samen met mijn man die mijn mantelzorger was.”

“De app van Anna Ziekenhuis hielp bij mijn herstel”

Eenmaal thuis werkt Emmy met een fysiotherapeut aan haar herstel. “Voor een paar tientjes heb ik een hometrainer op de kop getikt. Iedere dag doe ik mijn oefeningen en fiets ik even. Dat zorgt ervoor dat ik binnenkort op een echte fiets kan stappen en mijn wereld weer een stuk groter wordt. De app van Anna Ziekenhuis is ook echt fijn. Je weet welke oefeningen je moet doen, er staat informatie in en je kunt altijd contact leggen bij vragen.”

“Er is ruimte voor je vragen en wensen”

“Als ik ooit weer een orthopedische operatie moet ondergaan, ga ik zeker naar het Anna. Ik voel me er gehoord en serieus genomen. Ze geven me het gevoel:  ‘Het is jouw lichaam, jij bent verantwoordelijk. Wij zijn er om jou daarbij te helpen.’ Durf dus ook je vragen te stellen en je wensen kenbaar te maken, daarvoor is écht ruimte bij Anna.