"Ik heb zoveel meer rust gevonden nu mijn zicht niet constant wisselt en ik weet dat deze kunstlens zijn werk blijft doen.”

Wazig zien. Ondertiteling niet kunnen lezen. En de telefoon dan weer dichtbij, dan weer ver weg houden om berichten te kunnen lezen. Vervelende aspecten waar Lilian Driessens last van had. Tijd voor een leesbril dacht ze. “Toch bleef scherpstellen lastig. Zeer vervelend omdat ik - naast mijn werk als WMO consulent - ook goudsmid ben. Goed kunnen focussen met je ogen is dan extra belangrijk. Na het zoveelste bezoek aan de oogarts werd besloten een staaroperatie in te plannen.” Met behulp van de juiste nazorg ziet ze weer scherp.

Spannende ingreep

Voor een staaroperatie gaat iemand twee keer onder het mes. Eerst voor het ene oog en dan voor het andere oog. Een spannende ingreep omdat je wakker blijft terwijl er aan het oog wordt geopereerd, vond Lilian. “Hoe werkt het dan precies? Waar moet ik naar kijken tijdens de operatie? Moet je echt je oog stilhouden? Vragen die ik allemaal op de oogarts afvuurde. Hierdoor wist ik voor mijn eerste operatie dat ik recht vooruit moest kijken en dat ik oogdruppels zou krijgen als nazorg van de staaroperatie.”

Toch haalde de voorbereiding de spanning er voor Lilian niet helemaal af. Bijna trillend ging ze de operatie in. “De assistent zag hoe nerveus ik was en heeft de gehele operatie naast mij gezeten terwijl ze mijn hand vasthield. Dat stelde me enorm gerust.”

Vanzelfsprekende keuze

De wachttijd voor een staaroperatie bij Anna Ziekenhuis was enkele weken. Voor Lilian geen reden om naar een ander ziekenhuis te gaan. De staaroperatie wilde ze zonder twijfel in het Anna Ziekenhuis laten uitvoeren.

“Ik heb borstkanker gehad. Voor die operaties en chemotherapie ging ik al naar het Anna Ziekenhuis. Het supervriendelijke personeel, de medewerkers die je geruststellen en de prettige nazorg: het schept allemaal vertrouwen.”

Weer scherp kunnen zien

Na een dag met een lapje voor haar oog te hebben rondgelopen kon Lilian haar oog weer openen. Na een staaroperatie is het druppelen ook een onderdeel van de nazorg. “Wat een opluchting was het om weer scherp te kunnen zien. Daar ben ik zo dankbaar voor. De luxe om geen leesbril meer op te hoeven om mijn telefoon te lezen, is geweldig. Ik heb zoveel meer rust gevonden nu mijn zicht niet constant wisselt en ik weet dat deze kunstlens zijn werk blijft doen.”