Ondanks diagnose borstkanker blijft Erica de nuchterheid zelve
“De onzekerheid is het ergste. Ik hoorde dat ik borstkanker had en dan moet je afwachten. Gelukkig zit daarin de kracht van het Anna. De lijnen tussen afdelingen zijn kort en de wachttijden minimaal.” Het leven komt flink op zijn kop te staan zodra iemand de diagnose ‘borstkanker’ te horen krijgt. Erica Staal maakte dat medio 2019 mee. “Zoals de oncoloog mij vertelde werd het een zwaar en lang traject.”
Erica stond onder de douche en voelde een knobbeltje in haar borst, ze vermoedde meteen borstkanker. Ze deelde haar zorg met de huisarts, die haar doorverwees naar de radioloog. “Na de bevestiging ging er direct een knop om. Ik was er vrij rustig onder. Waarschijnlijk omdat ik zelf al verwachtte dat het niet goed zat.” Vastberaden ondergaat ze behandelingen om de borstkanker te bestrijden. Erica doorstaat chemo- en immunotherapie, bestraling, een operatie om haar beide borsten en de tumor te verwijderen en een borstreconstructie.
Betrokken personeel
Erica start als eerste patiënt van het Anna Ziekenhuis in een specifieke studie die onder andere uit chemo- en immunotherapie bestaat. Deze gecombineerde behandeling doodt de kankercellen beter en richt zich op het immuunsysteem. In plaats van een chemokuur van anderhalf uur, doorstaat ze negen kuren die ieder anderhalve dag duren.
“De therapie was zo vermoeiend. Iedere kuur bestaat uit een mix van chemozakjes en eentje in het bijzonder maakte mij erg ziek. Gelukkig kennen ze op de oncologie-afdeling elke patiënt en leven ze erg mee. De verpleegkundige zag hoe naar ik werd van dat ene zakje. Zij gaf mij een slaapmiddel vlak voordat die ene kuur mijn lichaam in ging.”
Naast de chemotherapie maakte Erica gebruik van de ijskap. Urenlang krijgt ze hoofdhuidkoeling. Dit heeft een temperatuur van onder het vriespunt waardoor een groot deel van haar haar intact blijft. Het koud hebben is dan zacht uitgedrukt. “Om enigszins warm te blijven drapeerden de verpleegkundigen dekens over mij heen die even in de oven hadden gelegen. Geen moeite is het personeel te veel.”
Eén aanspreekpunt
Voor alle vragen en zorgen omtrent de behandeling kan Erica terecht bij haar casemanager Mieke.
Prettig dat er één aanspreekpunt is die toezicht houdt op het gehele behandeltraject.. “Via de app kreeg ik snel antwoord en met gemak kon ik haar ook even bellen om zaken te bespreken over mijn behandeling. En moest er iets geregeld worden, deed zij dat. Mieke was zeer betrokken.”
Tijdelijke expanders
In het voorjaar van 2020 wordt Erica officieel kankervrij verklaard. Dankzij een snel herstel kan ze in oktober terecht voor haar borstreconstructie. “Tijdens de operatie waar de tumor werd verwijderd, kreeg ik meteen expanders die tegen bestraling kunnen. Dat zijn de tijdelijke protheses voor de borstreconstructie. Dankzij de inspanningen van de plastisch chirurg hoefde ik daarvoor geen tweede operatie te ondergaan.”
Persoonlijke ervaring
In spannende tijden is het prettig als iemand je aan de hand meeneemt en een duidelijk pad uitstippelt. “Het hielp dat iedereen die mij behandelde heel duidelijk was. Dat begon al bij het eerste bezoek aan de oncoloog. Hij vertelde me dat het traject lang duurt en zwaar wordt. Dat was het ook.” Anderhalf jaar na de diagnose, gaat het meer dan goed met Erica.