“Blijf niet met plasklachten rondlopen”

Zo’n 10 keer per nacht moest Rob zijn bed uit om naar het toilet te gaan. “Slapen? Dat deed ik nog maar 2 tot 3 uur per nacht.” Jarenlang probeerde hij verschillende behandelingen uit, met weinig tot geen resultaat. Tot hij een laserbehandeling in het Anna Ziekenhuis onderging. “Ik heb eindelijk mijn nachtrust terug.”

Ongeveer 15 jaar geleden merkte Rob dat hij steeds vaker, vooral ’s nachts, naar het toilet moest. “Ik run mijn eigen brasserie en dacht in het begin nog: ik drink graag wat biertjes, logisch dat ik dan vaker naar het toilet moet.” Maar langzaamaan werden de klachten steeds erger. “Zo gauw als ik ging liggen, voelde ik druk op mijn blaas. Dat straalde de laatste jaren ook uit naar mijn bekken en onderbuik. Als ik toch in slaap viel, werd ik al snel weer wakker omdat ik naar het toilet moest. De nachten waren vreselijk.”

Ik heb jarenlang doorgesukkeld

Volgens Rob had het niet alleen invloed op zijn nachtrust. “Maar ook op de intimiteit met mijn vrouw. En ik kreeg ook steeds vaker een branderig gevoel bij het plassen.” De afgelopen jaren probeerde Rob veel om van zijn klachten af te komen. “Van bekkenbodemtherapie tot medicatie. Maar niets werkte. Ik heb zo jarenlang doorgesukkeld.” Uiteindelijk ging Rob opnieuw naar de huisarts, die hem naar het Anna verwees. “De urologiezorg staat er goed aangeschreven en de wachttijden waren kort. Ik woon in Lage Mierde, maar ik had er graag een iets langere reistijd voor over.”

Onder de indruk van het operatieteam

Inmiddels wist Rob dat hij een vergrote prostaat had. Nadat hij opnieuw medicatie probeerde (die niet voldoende werkte) stelde de uroloog een laserbehandeling (TURP) voor. “Daar moest ik even over nadenken, want er zitten wel risico’s aan verbonden. Maar ik was er klaar mee om zo verschrikkelijk slecht te slapen.” Tijdens de behandeling kon Rob zelf meekijken, doordat hij niet onder narcose ging, maar alleen een ruggenprik kreeg. “Dat was heel bijzonder. Ik zag dat het enorm precisiewerk is en was erg onder de indruk van het operatieteam.”

Echt een geweldig resultaat

Dat hij alleen een ruggenprik kreeg, had nóg een positief gevolg. “Daardoor mocht ik de volgende ochtend alweer naar huis.” Al direct merkt hij een groot verschil. “Ik word ’s nachts niet meer wakker omdat ik naar het toilet moet. Ook voel ik geen druk meer op mijn blaas. Echt een geweldig resultaat.” Wel merkt hij dat hij soms ineens de drang voelt om te plassen. “Maar dat moet nog minder worden.”

Blijf er niet mee rondlopen

Rob kijkt tevreden terug op de zorg die hij ontvangen heeft. “De uroloog legde heel goed uit wat er tijdens de laserbehandeling ging gebeuren. Daardoor was het minder spannend. Maar ook de andere zorgverleners waardeer ik enorm. Ik weet dat de werkdruk soms hoog is, maar toch had ik het gevoel dat ze alle tijd voor me hadden.” Rob raadt mannen met plasklachten aan om óók de stap naar de huisarts te zetten. “Ook al vind je het moeilijk om erover te beginnen: het gaat je zóveel opleveren. Blijf er niet mee rondlopen.”

Uroloog Fleur van den Heijkant: “Patiënten zoals Rob komen in ons Centrum voor Plas- en Prostaatklachten terecht. Daar worden zij begeleid en behandeld door een specialistisch team van urologen en verpleegkundigen. Met onze zorg lopen we voorop: we gebruiken de nieuwste technieken. Daardoor herstellen patiënten snel en zijn er meestal weinig complicaties. We zien dan ook patiënten uit de hele regio én daarbuiten.

Rob onderging een TURP-behandeling, maar bij andere patiënten voeren we soms een open operatie of urolift uit. Welke behandeling het meest geschikt is? Dat bepalen we samen met de patiënt. Het heeft onder andere te maken met hoe vergroot de prostaat is. Op de controleafspraak zeggen patiënten vaak: was ik maar 5 jaar eerder naar de dokter gegaan. Ze lopen al enige tijd rond met klachten, die veel invloed hebben op hun leven. Daarom vind ik het extra belangrijk dat ze snel geholpen worden. Gelukkig zijn de wachttijden bij ons kort.”

Meer informatie over de TURP-behandeling

URO067-Operaties vergrote prostaat: standaard TURP en laser TURP
Frans vertelt over zijn urolift waardoor hij nu weer zonder problemen de boodschappen kan tillen.

Rob

“Bij het Anna kon ik supersnel terecht voor een Urolift-behandeling”

Lees het hele verhaal