“Het Anna kijkt verder dan de ziekte”

Jacintha heeft het veel liever over haar nieuwe baan als financieel administratief medewerker, dan over de ziekte die ze heeft: parkinson. “Ik heb zoveel zin in die baan! Leuk team, fijne mensen. Binnenkort heb ik al een teamuitje, terwijl ik nog niet eens begonnen ben.” Haar ziekte was geen probleem bij de sollicitatie. “Ik ben er natuurlijk eerlijk over geweest, maar ze wilden me gewoon graag hebben. Heel fijn.”

Ze is met haar 57 jaar nog jong. “Het gaat best goed met mij. Ik wil zo weinig mogelijk bezig zijn met mijn ziekte. Ik ben al lang gestopt met op Google kijken wat er misschien nog kan gebeuren.” Haar parkinsonverpleegkundige Joy van het Anna steunt haar daarin. “Ik ben heel blij met haar. Zij kijkt verder dan de ziekte, en de neuroloog Dr. Berevoets doet dat trouwens ook. Ik heb met allebei echt een klik. Ze nemen de tijd voor mij, ze weten wat ik nodig heb. En dus hebben we het over wat ík wil en hoe ík wil leven. En, heel belangrijk, daar betrekken ze ook mijn man bij.”

Praten over wat wél kan

Jacintha voelt zich niet alleen patiënt, als ze een afspraak met Joy heeft. “De gesprekken zijn meestal heel positief en ze geeft complimenten. Je kunt het zo somber maken als je wil, maar dat doet ze nooit. We praten over wat wél kan.” Jacintha wordt er vooral heel gelukkig van als zij en haar man met paard en wagen tochten door de bossen maken. “Die tochten zijn goed voor mijn lijf én mijn hoofd.”

Eigen leven leiden

Jacintha probeert zoveel mogelijk haar eigen leven te leiden. “Ik merk dat stress parkinson erger maakt, maar gelukkig helpt de medicatie redelijk om dit te onderdrukken. Daarnaast is afleiding een goede manier om te dealen met deze ziekte. En als het te dol wordt, kan ik altijd via de BeterDichtbij app om raad vragen, dat kan 24 uur per dag. De parkinsonverpleegkundige helpt mij met goede raad, ze coacht me op de momenten dat ik dat nodig heb.”