“Erg fijn dat het zo snel kon. De onzekerheid is echt verschrikkelijk.”

Sinds Christel Sporrij-van Baar opgeroepen wordt voor het bevolkingsonderzoek borstkanker, doet ze iedere twee jaar trouw mee. Dit jaar was dat niet anders. Behalve dat er op een dinsdagavond een brief op de deurmat lag met een andere inhoud dan verwacht. “Er stond in dat het verstandig was verder borstonderzoek te doen. Ik was in alle staten. Gelukkig bleek het achteraf mee te vallen, vertelt Christel.

Verhaal kwijt

Het ontvangen van de van de brief met de uitslag of telefoontje van de huisarts kan een spannend moment zijn. Dat kan de wereld even op zijn kop zetten. “Toen ik de brief ontving, schrok ik heel erg. Je weet dan nog zo weinig. Daarom wilde ik het mijn dochters eerst niet vertellen zodat ze zich niet te veel zorgen maakten.

Om toch mijn verhaal kwijt te kunnen, had ik het er uitgebreid over met een goede vriendin.” De dag na het krijgen van de brief ondernam Christel direct actie. Ze belde de dokter voor een verwijsbrief.

Goed nieuws borstonderzoek

Diezelfde woensdag kon Christel al bij het Anna Ziekenhuis terecht voor verder onderzoek. “Erg fijn dat het zo snel kon. De onzekerheid is echt verschrikkelijk.” In het ziekenhuis werden Christels zorgen weggenomen. “De mammaradioloog zag vrij snel dat het om een bult met vocht ging. Oftewel een cyste. Dus kon ik na een dag alweer opgelucht ademen.”

Luisterend oor

Wanneer u zoiets overkomt, is het prettig als u uw verhaal kunt doen. Dat ervoer Christel ook. “Ik ging toch aan mezelf twijfelen: waarom had ik de bult niet zelf opgemerkt? Die zorgen namen ze bij Anna Borstzorg snel weg door helder uit te leggen dat de cyste klein was en diep onder mijn huid zat, waardoor ik het niet gevoeld kón hebben.”

“Ik vond het zo fijn dat ik meteen naar het ziekenhuis kon. Eenmaal daar werd ik heel open ontvangen en vriendelijk behandeld.”

Eerder terugkomen

De cyste wordt niet behandeld, omdat deze ongevaarlijk is. “Wel moet ik over een half jaar terug voor een extra controle. Ik hoef daar verder niet meer mee bezig te zijn, ik word tegen die tijd door het Anna opgeroepen. Terugkijkend op de onzekere dagen, ben ik blij met de manier waarop ik ben geholpen voor het borstonderzoek bij het ziekenhuis.”

Tip voor andere vrouwen

“Onderneem meteen actie na het ontvangen van zo’n brief van het bevolkingsonderzoek. Bel direct de huisarts voor extra borstonderzoek. Bel vervolgens het ziekenhuis met de vraag wanneer er plek is. Als het een slechte uitslag is, kan er in ieder geval snel actie worden ondernomen. De onzekerheid kan anders slopend zijn.”