Sabine Janssen-Doves

Functie: neuroloog

Tijdens mijn coschappen wist ik: neurologie is het vakgebied voor mij. Het is tegelijkertijd specialistisch én breed. Zo zie ik patiënten die acute zorg nodig hebben, of juist voor een langere tijd. Zowel jonge als oudere patiënten en alles daartussenin. Met neurologische klachten van klein maar vervelend tot groot en ingrijpend.

Ik ben gespecialiseerd in multiple sclerose (MS), hoofdpijn en neurovasculaire aandoeningen (zoals beroertes). Dat zijn heel ingrijpende ziektebeelden. Daardoor sta ik als neuroloog dicht bij de patiënt.

Bij een beroerte is het contact vaak kort maar intens. Patiënten met MS zie ik juist een lange tijd. Die afwisseling vind ik prettig. Je bouwt met alle patiënten een band op, ieder op een andere manier. Ik vind het belangrijk om duidelijk te krijgen wat de wensen en doelen van een patiënt zijn. Een behandelvoorstel probeer ik daar zo dicht mogelijk bij aan te sluiten.

Ik kies er bewust voor om in een wat kleiner ziekenhuis te werken. Hier leer ik patiënten goed kennen. Ik heb bewondering voor de veerkracht van mensen.

Aandachtsgebieden

  • Hoofdpijn
  • Multiple sclerose (MS)
  • Neurovasculaire aandoeningen (onder andere beroerte)

Opleiding

In 2013 rondde ik de studie geneeskunde af aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aan het Radboudumc in Nijmegen doorliep ik de opleiding tot neuroloog (2013-2021). Tijdens de opleiding deed ik aan de Universiteit Twente promotieonderzoek naar hoe je met augmented reality (AR) het lopen bij mensen met de ziekte van Parkinson kunt verbeteren. Sinds 2022 werk ik met veel plezier in het Anna ziekenhuis.

Promotieonderzoek

Virtual visual cues: vice or virtue?