Patty van der Heijden

Functie: gynaecoloog

Als patiënten vragen hebben over hun Mirena-spiraal, bijvoorbeeld als ze last hebben van bloedingen, dan komen ze bij mij. Vanwege mijn promotieonderzoek heb ik hier veel kennis over. Ik ben er voor patiënten die zwanger zijn of aan het bevallen zijn en ben er bijvoorbeeld als er een keizersnede nodig is. Bij het bekkenbodemcentrum help ik patiënten met een verzakking. Ik werk dan samen met de urologen, chirurgen en MDL-artsen. Ook help ik patiënten met overgangsklachten of cystes op de eierstokken.

Ik probeer ervoor te zorgen dat we nóg beter communiceren. Met elkaar binnen het Anna, maar ook daarbuiten. We hebben op onze afdeling bijvoorbeeld veel contact met verloskundigen en huisartsen. Samen proberen we de zorg beter te maken.

Aandachtsgebieden

Opleiding

Ik wist als kind al dat ik gynaecoloog wilde worden. Ik heb mijn geneeskundeopleiding gedaan in Nijmegen. Daarna heb ik in verschillende ziekenhuizen gewerkt. Bijvoorbeeld bij het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven, maar ook in het MUMC in Maastricht en het Vie Curi in Venlo. Voordat ik bij het Anna begon, werkte ik 1,5 jaar in het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.

Promotieonderzoek

Ik doe promotieonderzoek naar het Mirena-spiraal. Dat doe ik samen met professor Marlies Bongers en Dr. Peggy Geomini van het Máxima MC en professor Bas Veersema van het UMC Utrecht. We onderzoeken hoe deze spiraal nog beter gebruikt kan worden. Zo denken we bijvoorbeeld na over hoe we kunnen zorgen voor minder bloedingen en tijdens welke periode van de ongesteldheid-cyclus deze het beste geplaatst kan worden.