Wart van Zoest

Functie: orthopedisch chirurg & medisch manager Anna TopSupport en clubarts PSV

Aandachtsgebieden

  • Sportbegeleiding
  • Schouder
  • Knie 

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

‘Altijd kalm blijven, aan de operatietafel en in een vol stadion’

‘Een nog betere dokter worden, dat is mijn ambitie. Voor iedere arts geldt dat er altijd verbetering mogelijk blijft. Voor mij als orthopedisch chirurg betekent dat zo veel ervaring opdoen dat ik straks ook de meest ingewikkelde operaties kan verrichten. 

Die ‘drive’ herken ik ook in de sporters die ik behandel. Een groot deel van mijn patiënten komt bij mij vanwege klachten die samenhangen met sporten. En of het nu topsporters zijn, of mensen die gewoon graag sporten in hun vrije tijd, ze willen allemaal zo snel mogelijk weer herstellen ongehinderd kunnen voetballen, tennissen, hockeyen of welke sport dan ook. Aan mij als arts de taak om me daar maximaal voor in te zetten. 

Begeleiden en opereren

De maatschap orthopedie van het Anna is gespecialiseerd in de orthopedische begeleiding en behandeling van top- en breedtesporters en heeft landelijke bekendheid. Voor mij is het een perfecte combinatie dat ik als orthopeed zowel topsporters mag begeleiden tijdens belangrijke wedstrijden, als hen en andere patiënten mag behandelen en opereren in het ziekenhuis. Ik kan soms een heel klein aandeel leveren in een grote sportprestatie, zoals bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen in Londen waar ik teamarts van de Nederlandse hockeyploeg en de orthopedisch consulent was voor alle Nederlandse sporters. En ik ben ook altijd weer blij als ik als chirurg in het ziekenhuis een probleem op kan lossen, bijvoorbeeld van patiënten met knie- of schouderproblemen. Alle orthopediepatiënten die bij ons onder behandeling komen, hebben baat bij de grote aandacht voor sportorthopedie. Topsporters eisen het maximale, het nieuwste en het beste. Daardoor zijn wij er extra op gespitst zo snel mogelijk de beste technieken en behandelingen te kunnen bieden aan al onze patiënten.

Veel trainen en discipline

Helaas heb ik zelf nooit de absolute tennistop gehaald, toch heb ik in mijn werk dagelijks voordeel van wat ik leerde in de tijd dat ik op hoog niveau tenniste. Ook als orthopedisch chirurg moet ik veel trainen en gedisciplineerd zijn. Daarnaast heb ik toen al geleerd om in alle situaties kalm te blijven, ook als ik onder druk sta. Dat komt van pas aan de operatietafel in ons ziekenhuis, maar ook als ik in het stadion van PSV een voetballer moet behandelen terwijl twintigduizend supporters toekijken.’ 

Bijzonderheden

  • Is lid van de medische staf van voetbalclub PSV, werkt als orthopedisch consulent van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond en als teamarts van het Nederlands herenhockeyelftal.
  • Was orthopedisch consulent voor de Nederlandse equipe tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012.