Marcella Uitendaal

Functie: echoscopiste

Ik mag iedere dag bij hele speciale momenten zijn. Ik ben namelijk echoscopiste en maak zwangerschapsecho’s. Van heel vroeg in de zwangerschap tot het einde: ik laat aanstaande ouders hun ongeboren kind alvast zien.

De patiënten die bij mij komen, hebben allemaal een medische indicatie tijdens de zwangerschap, bijvoorbeeld omdat ze een ziekte hebben of een meerling krijgen. Ik maak dus geen pretecho’s, maar heb een onderzoekende rol. Ik kijk of alles goed gaat met de moeder en de baby(‘s).

Sommige patiënten zijn wat onzeker of nerveus, zeker in het begin van de zwangerschap. Door duidelijke uitleg te geven en ze gerust te stellen, hoop ik dat ze tevreden de deur uitlopen. En mocht ik zelf toch iets niet weten, dan zijn de lijntjes met de gynaecologen gelukkig heel kort. Dat persoonlijke is wat het Anna typeert en wat ik heel fijn vind. Ik werk hier niet voor niets al heel lang.

Aandachtsgebieden 

  • Zwangerschapsecho's 

Opleiding

In 1998 begon ik als doktersassistent bij de polikliniek Gynaecologie. Daar ben ik niet meer weggegaan. In 2004 kreeg ik de kans om de post-hbo-opleiding tot echoscopiste te volgen. Een jaar later rondde ik die studie aan Fontys in Eindhoven af. Sinds die tijd werk ik als echoscopiste én doktersassistent.