Maartje Nijhuis

Functie: parkinson- en neuroverpleegkundige

In mijn werk als Parkinson-verpleegkundige help ik patiënten met de ziekte van Parkinson (of een parkinsonisme) op de poli. Als patiënten een afspraak bij mij hebben, dan komen ze langs in mijn spreekkamer. Vaak ervaren zij klachten als trillen, slecht slapen, slecht lopen en geheugenverlies. Niet voor alle klachten is meteen een oplossing. Dat maakt de ziekte ingewikkeld. Bovendien heeft Parkinson een grote invloed op de patiënten en hun omgeving. Samen met de patiënt, hun naaste(n) en de neuroloog zoeken we naar een manier om het beste eruit te halen. Soms helpt een goede uitleg of alleen een luisterend oor bieden ook al.

Daarnaast werk ik als neuroverpleegkundige. Op de afdeling neurologie help ik patiënten met bijvoorbeeld een herseninfarct, neurologisch trauma, hersentumor, ALS en Parkinson. Verder verzorg ik trainingen binnen het ziekenhuis voor het toepassen van vrijheidsbeperkende interventies voor patiënten met verward en onbegrepen gedrag.

Wat ik zo mooi vind aan mijn werk? De ‘reuring’, de sterke samenwerking met collega’s én voor patiënten zorgen die door een hele moeilijke tijd gaan. We kunnen écht iets betekenen, voor patiënten en hun naasten.

Aandachtsgebieden

  • Parkinson
  • Neurologie
  • Vrijheidsbeperkende interventies (hoe om te gaan met onhandelbaar, verward of agressief gedrag)

Opleiding

Ik heb de opleiding hbo-verpleegkunde in Eindhoven gevolgd. Daarna heb ik vervolgscholingen voor neurologie- en stroke-verpleegkunde gedaan. Na vijf jaar werken in het Anna vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging. Daarom combineer ik mijn werk op de verpleegafdeling met werken op de poli. Daarvoor heb ik de opleiding tot Parkinsonverpleegkundige gevolgd. Verder heb ik me verdiept in vrijheidsbeperkende interventies, zoals het kalmeren van patiënten zodat de situatie veilig is voor henzelf en de omgeving.

Aanwezig op

  • oneven maandagen
  • donderdag