Esther Jansen

Functie: verpleegkundig consulent palliatieve zorg

Ik begeleid patiënten die ernstig ziek zijn en niet meer beter worden. Samen bespreken we de klachten en hoe we die kunnen verlichten. Daarnaast kijken we samen naar wat voor iemand belangrijk is. We hebben het over vragen als: wat wil je nog? En wat juist niet meer? Wat is voor jou kwaliteit van leven? Het is belangrijk om daar antwoord op te hebben, zodat we de juiste zorg kunnen bieden.

Sommige patiënten hebben nog een paar maanden of jaren te leven, anderen korter. Het is heel bijzonder hoe open deze patiënten vaak zijn. En dat ik echt iets voor ze kan betekenen. Bijvoorbeeld als ik zie dat iemand eerst veel pijn had en daarna minder. Of als ik iemand aan het denken heb gezet.

Patiënten spreek ik regelmatig samen met hun familie. Sommigen vinden het moeilijk om over hun ziekte of afscheid te praten. Ze willen hun familie beschermen en hen niet verdrietig maken. Ik vind het belangrijk dat die gesprekken er wél zijn. Daar begeleid ik bij.

Naast mijn werk als verpleegkundig consulent palliatieve zorg ben ik ook oncologieverpleegkundige. Dat doe ik al lang. In die functie ontdekte ik dat ik het fijn vind om mensen te begeleiden. De rol van verpleegkundig consulent palliatieve zorg past dan ook goed bij mij.

Aandachtsgebieden

  • Palliatieve zorg

Opleiding

Na mijn studie verpleegkunde werkte ik jarenlang als verpleegkundige. In 2000 startte ik de opleiding tot oncologieverpleegkundige. Daarna volgde ik nog 2 studies: een over palliatieve zorg en een over rouw- en verliesbegeleiding.