Als diabetesverpleegkundige behandel ik zowel volwassenen als kinderen met diabetes type 1 en diabetes type 2. Soms zie ik patiënten al als ze nog heel jong zijn en mag ik ze jarenlang begeleiden. Diabetes type 1 heb je immers je leven lang. Dan kun je een bijzondere band opbouwen met elkaar. Zo voelt het vertrouwd voor de patiënt, het gezin en voor mij wanneer we elkaar regelmatig zien.
De diabeteszorg blijft groeien en veranderen. Er komen telkens nieuwe inzichten en behandelingen. Dat maakt mijn werk afwisselend en interessant. Wij bieden een breed assortiment aan behandelvormen aan. Die, naast inhoudelijke behandeling, ook bestaat uit begeleiding, informatie of voorlichting.
Belangrijk is dat wij als ziekenhuis ‘zorg op maat’ geven aan onze patiënten. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die 4 keer per jaar een bezoek brengen, terwijl anderen 1 keer per jaar een afspraak hebben. Ook online kunnen afspraken plaatsvinden, omdat we op afstand mee kunnen kijken in de gegevens van de patiënt. Door deze persoonlijke aanpak bieden we iedereen precies de zorg aan die zij of hij nodig heeft.
Aandachtsgebieden
- Kinderen en volwassenen
- Toepassing van insulinepompen en glucosesensoren (met daarbij behorende applicaties)
- Lid van redactieraad van Diabc (magazine van Diabetesvereniging Nederland)
Opleiding
Ik ben begonnen met de verpleegkunde-opleiding en ik heb daarnaast een hbo-docentenopleiding gevolgd toen ik praktijkbegeleider was in het Anna. Hierdoor kon ik leerlingen praktijkbegeleiding bieden. Na 4 jaar kwam er een vacature vrij bij het patiëntenservicebureau om een diabetespoli in het Anna Ziekenhuis op te zetten. Dat leek me een interessante uitdaging. Nu, 33 jaar later, werk ik hier nog steeds. In die tijd heb ik mij verder gespecialiseerd met de opleiding diabeteseducatie en de kindermodule gevolgd, zodat ik ook kinderen kan begeleiden. Ook heb ik de opleiding farmacotherapie gevolgd. Dat houdt in dat ik medicijnen mag voorschrijven die te maken hebben met de diabeteszorg.