Channa Schmeink

Functie: gynaecoloog

Aandachtsgebieden

  • Oncologie (behandelen van kanker)
  • Colposcopie (kijkonderzoek baarmoedermond)
  • Vulvapathologie (afwijkingen aan de vulva)
  • Minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties)

Opleiding

Ik heb mijn opleiding geneeskunde gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In het Radboudumc en Rijnstate in Arnhem ben ik opgeleid tot gynaecoloog, gespecialiseerd in gynaecologische oncologie en minimaal invasieve chirurgie (kijkoperaties). Ik ben in 2012 gepromoveerd op het Humaan Papillomavirus, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Persoonlijk

Ik zie vrouwen in alle fases van hun leven, van kind tot oudere. We hebben het over intieme zaken, die van grote invloed zijn op iemands leven. Dan is het belangrijk, dat je je verhaal kan doen op een veilige plek. Ik geef mijn patiënten de aandacht die ze verdienen.

Vaak zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Ik vind het belangrijk dat patiënten weten wat er mogelijk is. Uiteindelijk nemen de patiënte en ik sámen de beslissing.

Een van mijn aandachtsgebieden is gynaecologische kanker. In het Anna werken we op dat gebied nauw samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. In Geldrop onderzoeken we wat er aan de hand is. In een deel van de gevallen vindt de behandeling zelf plaats in het Catharina Ziekenhuis. Vaak zien wij de patiënte daarna weer terug op de poli voor het vervolgtraject.

Een ander belangrijk onderwerp voor mij is duurzaamheid. In ziekenhuizen wordt ontzettend veel afval weggegooid. Bij Gynaecologie overleg ik met verloskundigen en verpleegkundigen hoe we milieuvriendelijker kunnen werken en zorgen dat er minder afval is.

Ik vind het ook belangrijk om mijn vakgebied verder te helpen ontwikkelen. Naast lid van het Gynaecologisch Oncologisch Centrum Zuid ben ik daarom lid van de Werkgroep Oncologische Gynaecologie (WOG), Werkgroep Cervix Uteri (WCU) en Nederlandse Vereniging voor Vulva Pathologie (NVvVP). Tevens ben ik actief als lid van de commissie kwaliteitsdocumenten van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).