Team symptoombestrijding en palliatieve zorg

Download / print

Wat is palliatieve zorg?

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Als beter worden niet meer mogelijk is

Dan richt de zorg zich op het zo goed mogelijk invullen van de laatste fase van het leven. Dat noemen we palliatieve zorg. Het ‘Team symptoombestrijding en palliatieve zorg’ van het Anna Ziekenhuis helpt je bij het zo goed mogelijk invullen van de laatste levensfase, in het ziekenhuis en thuis.  

Palliatieve zorg is meer dan alleen de zorg in de periode vlak voor het overlijden. Hoe lang de palliatieve fase duurt is per ziekte en patiënt verschillend. Dit kan dagen, maanden of zelfs jaren zijn. We proberen de kwaliteit van je leven te behouden of te verbeteren, op lichamelijk vlak, psychosociaal vlak en op het gebied van zingeving. Als het effect van de ziekte op je dagelijkse leven groter wordt, kunnen we je helpen om te bepalen wat voor jou belangrijk is. 

We werken samen met de zorgverleners die bij jou betrokken zijn, zoals je medisch specialist en je huisarts. Ook betrekken we, als het nodig is, andere specialisten. Zoals bijvoorbeeld de pijnspecialist, geestelijke verzorging en maatschappelijk werk. 

We kijken samen naar wat voor jou belangrijk is

Dit doen we tijdens een kennismakingsgesprek. We vragen welke zorg jij en je naasten nodig hebben en welke zorgwensen jullie hebben. We gaan daarbij uit van je medische situatie. Samen bekijken we wat jij het belangrijkst vindt. In onze zorg kunnen wij onder andere aandacht geven aan:

  • Lichamelijke klachten, zoals pijn, misselijkheid, moeheid, benauwdheid, verstopping van de darmen (obstipatie), etc.
  • Psychosociale zorgen, zoals angst, somberheid of zorgen in de thuissituatie.
  • Zingevingsvragen, zoals: Wat is voor mij kwaliteit van leven? Hoe geef ik inhoud aan mijn leven? Wat is voor mij en mijn naasten goede zorg aan het einde van mijn leven?
  • Het nemen van belangrijke beslissingen, zoals het starten, doorgaan of stoppen van een behandeling.
  • Vragen rondom het einde van je leven.
  • De zorg voor naasten.

Je specialist of huisarts kan je naar ons doorsturen

We bellen je dan snel om een afspraak te maken. De afspraak is op de polikliniek. We kunnen ook naar je toe komen op de afdeling als je in het ziekenhuis ligt.

Wil je meer informatie over palliatieve zorg?

Kijk dan op deze websites:

Het team

Het ‘Team symptoombestrijding en palliatieve zorg’ bestaat uit twee artsen en twee verpleegkundigen die zijn gespecialiseerd in palliatieve zorg. 

Marlie Spijkers, arts palliatieve geneeskunde
Anneke Witziers, arts palliatieve geneeskunde
Esther Jansen, verpleegkundig consulent palliatieve zorg
Liesbeth van de Water, verpleegkundig consulent palliatieve zorg