Wat te doen na een kaakbehandeling

Kaakchirurgie

Inleiding

Je hebt een behandeling aan jouw kaak ondergaan. In deze informatie lees je welke bijwerkingen je kunt ondervinden van de behandeling. Ook geven we jou enige adviezen hoe je hiermee het beste kunt omgaan.  

Wat zijn normale bijwerkingen

Na de ingreep kan het zijn dat:

  • de wond wat nabloedt;
  • zwelling van het gelaat optreedt;
  • je pijn hebt;
  • het vaak moeilijk is de mond normaal te openen.

Wat kun je hier tegen doen

1. Spoelen
Gedurende de eerste dag mag je nog niet spoelen.
Daarna kun je spoelen met:

  • een kopje warm water waarin een halve theelepel zout is opgelost of
  • een door de arts voorgeschreven spoelmiddel.

2. Pijnstillers
Je kunt tegen de pijn beter geen Aspirine, of andere acetysalicylzuurhoudende preparaten gebruiken. Deze medicijnen zorgen ervoor dat het bloed minder goed stolt en kunnen daarom een nabloeding veroorzaken. Bestrijd de pijn daarom met een pijnstiller die door de arts is voorgeschreven.

3. IJskoeling
Een zwelling kun je verminderen door te koelen. Dit kan met een coolpack of door een paar ijsblokjes in een washandje op het gezwollen gelaatsdeel te leggen. Doe dit niet langer dan 15 minuten per keer gedurende 2-3 uur na de behandeling.

4. Zon vermijden
Je kunt direct zonlicht en warmte op het gelaat het beste vermijden om extra zwelling te voorkomen.

5. Niet roken
Je kunt de eerste 5 dagen beter niet roken! Dit i.v.m. genezing van de wond. Als je wel rookt heb je meer kans op ontstekingen.

Na de behandeling

Eten en drinken
Wacht liever met eten en drinken tot de verdoving goed is uitgewerkt.
Je kunt na de behandeling zacht voedsel gebruiken, bijvoorbeeld brood zonder korst, gemalen eten, zachte pasta, rijst of stamppot.

Tandenpoetsen
Op de dag van behandeling mag je jouw mond niet spoelen, ook niet na het tandenpoetsen. Poets het behandelde gebied de dag na de behandeling wel! Je kunt jouw tanden voorzichtig poetsen, maar wees voorzichtig met het behandelde gebied. Het kan een klein beetje bloeden, maar dat is niet erg.

Hechtingen
De hechtingen lossen vanzelf meestal na 10-14 dagen op maar maak je geen zorgen als ze langer blijven zitten. Een heel enkele keer wordt een andere hechting gebruikt. Als dit zo is wordt dat aangegeven. In dat geval heb je een afspraak met de kaakchirurg om de hechtingen te verwijderen.

Aanvullende leefregel als een open verbinding van de neus naar de mond is gesloten
Na het verwijderen van een kies in jouw bovenkaak kan er een open verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte. Dit kan gebeuren wanneer de wortels van de kies in de neusbijholte uitsteken of als het kaakbot op die plek dun is. De kaakchirurg zal deze verbinding dan sluiten. Gedurende de genezingsperiode van 14 dagen mag er geen druk op de wond komen. Dit betekent dat je niet mag blazen en de neus niet mag snuiten, alleen voorzichtig ophalen. Mocht je moeten niezen, nies dan met de mond open.

Na het verwijderen van de verstandskies

Aanwijzingen voor het gebruik van het spuitje
Als je na het verwijderen van de verstandskies in de onderkaak een spuitje hebt meegekregen is het gebruik als volgt:

  • Drie tot vier dagen na de ingreep moet je het wondje met het spuitje schoonspoelen. Dit doe je met lauw kraanwater, tweemaal achter elkaar, 3x per dag.
  • Doe eerst lauw kraanwater in een glas en zuig dit op met het spuitje. Zet dan de tip van de spuit zo diep mogelijk in de lege tandkas en spoel deze met enige druk uit (zie plaatje).

 

Wanneer neem je contact op

Neem in de volgende gevallen contact op met de polikliniek kaakchirurgie (niet met jouw tandarts of huisarts):

  • Hoge koorts (39°C) of hoger.
  • Zeer forse zwelling.
  • Hevige pijn die niet te onderdrukken is met de voorgeschreven middelen.
  • Nabloeden: stopt het bloeden niet, vouw dan eerst een verbandgaasje en breng dit op de wond aan. Je kunt hiervoor een katoenen zakdoek gebruiken, maar nooit watten. Gedurende 45 minuten bijt je stevig dicht, maar ga niet spoelen. Wanneer dit niet helpt, neem je contact op met de polikliniek kaakchirurgie.

Polikliniek kaakchirurgie, telefoon 040 - 286 48 68, bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

's Avonds of in het weekend kun je contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH), telefoon 040 - 286 48 34 en vragen naar de dienstdoende kaakchirurg.

 

Heb je nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Zo kun je alles nog eens rustig nalezen. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kaakchirurgie, bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur via telefoonnummer 040 - 286 48 68.