Spoedpoli geriatrie
Geriatrie
Waarom ga ik naar de spoedpoli geriatrie?
Je huisarts heeft je doorverwezen naar de spoedpoli geriatrie. Dat is nodig omdat je gezondheid opeens minder goed is geworden. Daarom vindt je huisarts dat we snel moeten onderzoeken hoe we je het beste kunnen helpen.
De spoedpoli geriatrie is speciaal bedoeld voor oudere mensen. Hier onderzoeken we snel hoe het met je gaat, lichamelijk én geestelijk. Op hogere leeftijd hebben mensen vaak last van meer dingen tegelijk. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld:
- Lichamelijke problemen
- Bijwerkingen van medicijnen
- Gewichtsverlies
- Vergeetachtigheid
De arts van de spoedpoli kijkt hoe het met je gaat. Misschien zijn er behandelingen mogelijk waardoor je je prettiger voelt. Of misschien kunnen we je op een andere manier helpen. De arts overlegt met je wat jij belangrijk vindt. Wat past bij je gezondheid en je manier van leven?
Hoe verloopt het bezoek aan de spoedpoli geriatrie?
Je komt ’s morgens naar de balie van de spoedpoli geriatrie, samen met iemand die je goed kent en die je helpt. Je kunt ’s morgens gewoon ontbijten, want voor de onderzoeken hoef je niet nuchter te zijn.
Je afspraak duurt uiterlijk tot het begin van de middag. De polikliniek-assistente legt je uit welke onderzoeken we bij je gaan doen. Er is koffie en thee voor jou en je begeleider. Als de afspraak lang duurt, krijgen jullie ook een lunch van ons.
Welke onderzoeken worden er gedaan?
We geven je hieronder een overzicht. Maar let op: we doen niet alle onderzoeken bij alle patiënten. We kijken wat er bij jou nodig is.
Bloedonderzoek
Bij het bloedonderzoek zoeken we naar mogelijke oorzaken van je klachten. Bijvoorbeeld te weinig vitaminen, een te langzaam werkende schildklier of te weinig zout.
ECG
Een ECG (hartfilmpje) laat zien hoe goed je hart werkt. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Onderzoek door de geriatrieverpleegkundige
De geriatrieverpleegkundige praat met jou en je begeleider. Hoe voel je je? Wat wil je dat we voor je doen? Heb je lichamelijke klachten? Welke medicijnen gebruik je? Heb je eerder in je leven problemen met je gezondheid gehad? Soms stelt de geriatrieverpleegkundige ook vragen over je leven en over je contact met andere mensen.
Dit gesprek duurt 1 tot 1,5 uur. Als er meer onderzoek nodig is, doen we dat ook tijdens dit gesprek.
Onderzoek door de geriater
Na het gesprek met de verpleegkundige heb je een afspraak met de arts. Die onderzoekt je lichaam en praat met je over je klachten. Als er meer informatie nodig is, doet de arts ook nog een aantal testen.
Deze afspraak duurt maximaal 1 uur.
Andere aanvullende onderzoeken
Soms vindt de arts dat we meer onderzoek moeten doen om je goed te kunnen helpen. Deze onderzoeken zijn dus niet bij iedereen nodig. We kunnen bijvoorbeeld deze onderzoeken doen:
Onderzoek van de binnenkant van je lichaam
- Röntgenfoto’s: we maken foto’s van je hart, longen en/of botten. Dat doen we met röntgenstraling.
- CT-scan: Met een CT-scan bekijken we je lichaam van binnen.
- Echo: Met echografie kijken we hoe je organen en weefsels eruit zien.
Consult fysiotherapie
De fysiotherapeut praat met je over je klachten en onderzoekt je lichaam. Het gaat om vragen als: Hoe goed kun je lopen? Hoe sterk ben je? Hoe gaat het met je evenwicht? Val je snel?
Consult zorgconsulent
Een zorgconsulent helpt je om de juiste hulp te krijgen, want goede zorg regelen kan ingewikkeld zijn. De zorgconsulent regelt dat je de zorg krijgt die jij nodig hebt.
Uitslag
Na afloop van de onderzoeken overleggen de arts, de verpleegkundige en de andere zorgverleners met elkaar. Ze maken samen een plan om je zo goed mogelijk te helpen.
Daarna vertellen we je wat we hebben gezien bij de onderzoeken. Ook vertellen we hoe we je gaan helpen. We bespreken met jou wat jij graag wil. Na afloop vertellen we je huisarts hierover.
Voor je naar ons toe komt
Bereid je thuis goed voor:
- Ontbijt zoals je ook op andere dagen zou doen.
- We vinden het fijn als een partner, familielid, verzorger of een andere goede bekende met je meekomt.
- Trek kleren aan die je makkelijk uit kunt trekken. Dan kunnen we je lichaam makkelijker onderzoeken.
- Neem je bril, hoorapparaat, wandelstok of rollator mee, als je die hebt.
- Gebruik je medicijnen? Maak dan een lijstje en neem dat mee. Zet er ook de medicijnen op die je zelf bij de drogist of apotheek koopt.
- Neem geen waardevolle spullen zoals sieraden of geld mee naar het ziekenhuis. Als je spullen worden gestolen, kapot gaan of kwijt raken, vergoedt het Anna de schade niet.
Waar is de spoedpoli geriatrie?
De spoedpoli geriatrie is op de begane grond van het Anna Ziekenhuis, routenummer 03.
Afmelden
Kun je niet komen? Bel dan tussen 09.00-16.30 uur met de polikliniek geriatrie, op telefoonnummer 040 - 286 48 11 (kies optie 2, dan verbinden we je meteen door met de polikliniek).
Heb je nog vragen?
Heb je vragen na het lezen van deze informatie? We helpen je graag. Bel polikliniek geriatrie, telefoonnummer 040 - 286 48 11
Wil je meer weten over het specialisme Geriatrie? Kijk dan op onze website www.annaziekenhuis.nl/geriatrie of de website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (www.nvkg.nl).
Vertel ons wat je van je bezoek vond
Met de spoedpoli geriatrie wil het Anna Ziekenhuis oudere patiënten beter helpen. Vroeger kwamen zij vaak op de Spoedeisende hulp terecht als ze snel hulp nodig hadden. Maar we merkten dat ze zo niet altijd de hulp kregen die ze nodig hadden. We proberen nu om deze patiënten beter te helpen op de spoedpoli geriatrie. Omdat dit een nieuwe manier van werken is, vinden we het fijn als je ons vertelt wat je van je bezoek vond. Zo kunnen we onze zorg nog beter maken.