Slokdarm echocardiogram

Wat is een slokdarm-echocardiogram?

Een slokdarm-echo-onderzoek of slokdarm-echocardiogram is een inwendig onderzoek, waarbij het hart via de slokdarm wordt bestudeerd. Met deze methode van onderzoek kan de bouw en werking van het hart in beeld worden gebracht. Dit gebeurt met behulp van geluidsgolven die mensen niet kunnen horen.

Meestal worden de beelden van een echocardiografie verkregen door een apparaatje (de ‘transducer’) tegen de borst te houden. Soms is het voor betere beeldvorming nodig om het hart ook via de achterkant te bekijken. Dat is mogelijk via de slokdarm, die achter het hart langs loopt.

Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een echoscoop. Dit is een dunne, soepele en bestuurbare slang (14 mm) die via de mond in de slokdarm wordt ingebracht.

Hoe bereid je jezelf voor?

  • Vanaf 4 uur vóór het onderzoek mag je niet meer eten, drinken of roken.
  • Gebruik je medicijnen, dan mag je deze met een kleine hoeveelheid water innemen.
  • Ontspan je zoveel mogelijk vóór en tijdens het onderzoek, dan verloopt alles gemakkelijker voor je.
  • Draag gemakkelijke en zeker geen nauwsluitende kleding.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd?

Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling.

Je ligt op je rechterzij op een onderzoektafel. Er worden drie plakkers op de borst aangebracht en met draadjes verbonden met een apparaat dat de hartslag registreert.

Een eventuele gebitsprothese moet je even uit doen.

Vóór aanvang van het onderzoek wordt je keel met een spray verdoofd. Deze verdoving heeft een onaangename smaak. In uitzonderlijke gevallen wordt in overleg met de specialist een ‘roesje’ gegeven via een infuusnaald. Zo nodig kan er ook contrast worden toegediend.

Je krijgt een plastic ring tussen de tanden voordat de echoscoop wordt ingebracht. De ring voorkomt dat je op de slang bijt.

Het echocardiogram wordt uitgevoerd door een cardioloog, geassisteerd door twee hartfunctielaboranten.

Het inbrengen van de echoscoop gaat meestal heel gemakkelijk. Je blijft rustig ademen tot de arts je vraagt slikbewegingen te maken. Dat is het geval als de top van de slang een paar centimeter in de mond is. De echoscoop glijdt dan vanzelf naar binnen. Je kunt normaal blijven ademen.

Slijm kun je uit joe mond laten lopen. Daarvoor ligt een doekje klaar.

Het onderzoek is veilig en vrijwel pijnloos.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt maximaal 15 minuten. In totaal, van opname totdat je naar huis kunt, ben je 10 tot 30 minuten op de afdeling.

Na de behandeling

Eten en drinken
Tot een uur ná het onderzoek mag je niets eten of drinken. Je zou je kunnen verslikken omdat je keel nog steeds verdoofd is. Na dat uur moet je eerst een slokje koud water proberen te drinken. Als je jezelf nog verslikt moet je nog een half uur langer wachten en dan weer eerst een slokje koud water nemen. Als dat goed gaat mag je weer eten en drinken. 

Roesje
Als een roesje is afgesproken meld je jezelf 1 uur voor het onderzoek aan bij de receptie. Je wordt door een vrijwilliger begeleid naar een verpleegafdeling, waar je voor het onderzoek wordt opgenomen en wordt voorbereid. 

Het onderzoek vindt plaats op de functieafdeling. Na het onderzoek slaap je 1 tot 1,5 uur uit op de verpleegafdeling. 

Nazorg roesje

  • Door het roesje is het mogelijk dat je een late slaap-reactie krijgt. Het veroorzaakt ook sufheid en vergeetachtigheid.
  • Het is belangrijk dat je vóór het onderzoek regelt wie je naar huis brengt of begeleidt. De eerste 24 uur na het roesje is het niet verantwoord om zelfstandig te reizen per auto, fiets of openbaar vervoer.
  • Neem de dag van het onderzoek geen belangrijke beslissingen.
  • Gebruik de eerste 24 uur na het onderzoek geen alcoholische dranken.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijg je van je behandelend specialist bij het eerstvolgende polikliniek bezoek.

Vragen

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de functieafdeling, telefoonnummer: 040 - 286 48 33.

Met medische vragen kun je terecht bij je behandelend specialist.