Liesbreukoperatie bij volwassenen
Chirurgie
Heb je een liesbreuk? Wij helpen je snel.
Als je een liesbreuk hebt, wil je natuurlijk goed en snel geholpen worden. Je bent dan aan het juiste adres bij het Anna Ziekenhuis. De zorgprofessionals in ons liesbreukcentrum werken in een gespecialiseerd team en voeren ongeveer 1.000 liesbreukoperaties per jaar uit. De chirurgen van het Anna Ziekenhuis hebben dus veel ervaring met onderzoeken en behandelen van liesbreuken. Dit heeft een gunstig effect op de resultaten.
De meeste patiënten kunnen via onze reguliere behandeling snel geholpen worden. Soms is er een liesbreukbehandeling in één dag mogelijk. In overleg met de chirurg kun je de mogelijkheden bespreken.
Wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk (medische naam: hernia inguinalis) ontstaat op een zwakke plek in de buikwand, bij de lies. Daar kan het buikvlies een beetje naar buiten puilen. Je ziet dan een bobbel of een zwelling onder de huid. De breuk is herkenbaar als een bobbel in de lies. Deze zwelling kan bij hoesten, tillen of staan groter worden.
De opening of verzwakking in de buikwand kan ontstaan door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaar tillen, toename in lichaamsgewicht, persen bij bemoeilijkte stoelgang of veel hoesten.
Klachten
Bij een liesbreuk bevindt de zwelling zich in de liesstreek. Typisch is dat klachten verergeren bij lichamelijke inspanning, hoesten, niezen of persen. Je kunt een zeurend of branderig gevoel in je lies hebben. Soms doet het pijn, vooral bij hoesten, tillen of persen. Sommige mensen hebben helemaal geen klachten.
Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. Dat kan dan meer klachten gaan geven. Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. Dat gaat gepaard met veel pijn. Een spoedoperatie is dan nodig. Dit komt gelukkig maar zelden voor.
Onderzoek
Om een liesbreuk vast te stellen zijn in het algemeen geen ingewikkelde onderzoeken nodig. Meestal kan de arts de liesbreuk goed voelen als je staat. Soms moet je even hoesten of persen.
Als het niet helemaal duidelijk is, doen we extra onderzoek, zoals een echo.
Wanneer de chirurg een liesbreuk vaststelt, wordt besproken hoe in jouw situatie de breuk het beste behandeld kan worden. Een operatie is vaak noodzakelijk.
Het behandeltraject
In onze app voor je mobiele telefoon (Patiënt Journey App) kun je uitgebreide informatie vinden over de behandeling. Je krijgt stap voor stap belangrijke informatie over onder andere het onderzoek, de operatie, revalidatie en nazorg bij een liesbreuk. Download de Patient Journey App via de App store of Play Store voor praktische informatie en handige video’s. Zoek vervolgens naar 'Anna Ziekenhuis' en selecteer in de lijst ‘liesbreukbehandeling’.
Voorbereiding
De voorbereiding voor een liesbreukoperatie:
- Je hoeft je niet te scheren.
- Je mag een aantal uur voor de operatie niet eten of drinken (anders kan de operatie niet doorgaan). Meer informatie hierover lees je in de folder Anesthesie en pijnstilling rondom een operatie.
Reguliere behandeling
Bij de reguliere behandeling heb je eerst een gesprek met de chirurg op de poli. Op dezelfde dag heb je een gesprek met een polimedewerker voor verdere afspraken. Als de operatiedatum bekend is, volgt nog een afspraak met de anesthesiemedewerker. Dan bespreek je welke vorm van verdoving bij jou wordt toegepast. Vaak kan dit telefonisch. Op de dag van de operatie meld je je op de afgesproken tijd bij de receptie van de afdeling dagbehandeling. Hier word je voorbereid op de behandeling.
Het kan zijn dat je hier even moet wachten. Wij raden je daarom aan iets mee te nemen om deze periode te overbruggen, zoals iets te lezen of een tablet of laptop. Het Anna Ziekenhuis beschikt over gratis Wifi-netwerk voor patiënten.
Na de operatie moet je nog even herstellen van de ingreep op de dagverpleging. Je krijgt hier ook wat te eten. Daarna mag je naar huis.
De Eendaagse behandeling
Het liesbreukcentrum van het Anna Ziekenhuis biedt de mogelijkheid om een liesbreuk in één dag te behandelen. Om dit type operatie veilig te kunnen uitvoeren, bespreekt de chirurg vooraf of je voldoet aan de belangrijke voorwaarden, zoals:
- Je bent tussen de 18 en 65 jaar.
- Je hebt een verwijzing van je huisarts.
- Je bent gezond en gebruikt geen of weinig medicijnen.
- Je bent in de afgelopen twee maanden niet opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis.
Op de dag van de operatie krijg je een onderzoek en stelt de chirurg de diagnose. Er wordt beoordeeld of een liesbreuk operatie op dezelfde dag veilig en verantwoord is. Vervolgens heb je een gesprek met een anesthesiemedewerker. Hier wordt onder andere gekeken naar je medicijngebruik en of je fit genoeg bent voor de operatie en de narcose.
Daarna mag je naar dagverpleging te gaan. Daar word je voorbereid op de operatie. Het kan zijn dat je hier een paar uur moet wachten. Wij raden je daarom aan iets mee te nemen om deze periode te overbruggen, zoals iets te lezen of een tablet of laptop. Het Anna Ziekenhuis beschikt over gratis Wifi-netwerk voor patiënten.
Na de operatie moet je nog even herstellen van de ingreep op de dagverpleging. Je krijgt hier ook wat te eten. Daarna mag je naar huis.
De operatie
In het liesbreukcentrum van het Anna Ziekenhuis vinden liesbreukoperaties plaats via een kijkoperatie (laparoscopisch) of met de een open methode (de Lichtenstein procedure). Bij beide operaties wordt een matje van kunststof geplaatst op de zwakke plek in de buikwand. Het materiaal is veilig en wordt goed geaccepteerd door het lichaam. Het matje versterkt de zwakke plek waar de liesbreuk is ontstaan.
Meestal kiezen we voor de kijkoperatie. Het grote voordeel is dat je sneller geneest, minder pijn hebt en de kans op chronische pijnklachten laag is. Na een kijkoperatie kun je ook sneller je dagelijkse activiteiten weer oppakken. Je krijgt maar drie kleine sneetjes op je buik wat zorgt voor minder littekens. De kijkoperatie duurt ongeveer 20 minuten en gebeurt altijd onder algehele narcose.
Soms is een kijkoperatie niet mogelijk. Je chirurg bespreekt dit met je. Dan opereren wij de liesbreuk door middel van een open operatie. Een voordeel hierbij is dat dit onder algehele narcose of met een ruggenprik kan plaats vinden. Bij deze operatie wordt een snee gemaakt in de lies en wordt er ook een matje geplaatst. Deze operatie duurt ongeveer 30 minuten.
De chirurg zal altijd voordelen en nadelen van de verschillende opties vooraf met je bespreken. Samen met de chirurg beslis je over welke operatie bij jou plaats zal vinden.
Na de operatie
Na de operatie kan het rondom de lies pijnlijk zijn. Als je ondanks de pijnstilling toch pijn hebt, kun je dit bij de verpleging aangeven.
Als je moet hoesten of persen kun je het beste wat tegendruk geven tegen de wond, bijvoorbeeld met een kussentje of met je vlakke hand. In het operatiegebied kan nog lang een dof gevoel aanwezig zijn. Het wondgebied kan nog enige tijd wat verdikt blijven.
Afhankelijk van de operatiemethode, de grootte van de ingreep en individuele factoren zul je na ontslag nog enige tijd hinder kunnen ondervinden van de operatie. Ook het hervatten van jouw dagelijkse activiteiten zal daarvan afhankelijk zijn. Je arts zal je hierin adviseren.
Na de operatie willen we graag weten hoe het met je gaat. Vier tot vijf weken na de operatie heb je ook een telefonische belafspraak met je chirurg. Ook willen we graag weten of je gezondheid verbetert door de behandeling. Daarom stellen we je voor en na de operatie een aantal vragen die we je via e-mail naar je toesturen.
Mogelijke complicaties en klachten na de operatie
Elke operatie heeft een klein risico op problemen en complicaties. Dat is ook zo bij een liesbreukoperatie. Je moet hierbij denken aan trombose (bloedprop), longontsteking, nabloeding of ontsteking van de wond. Soms ontstaat na enkele dagen een blauwe verkleuring in de omgeving van de lies. Deze verkleuring kan uitzakken naar de basis van de penis en de balzak bij de man en naar de grote schaamlip bij de vrouw. Deze paars/zwarte verkleuring is tijdelijk en niet verontrustend.
Bij een klein aantal patiënten komt de breuk later terug op dezelfde plek. Dit heet een recidief breuk. Als dit gebeurt, bespreekt de chirurg met jou wat de volgende stap is.
In het gebied van de lies lopen enkele zenuwen. Bij mannen loopt daar ook de zaadstreng. Soms raken deze per ongeluk beschadigd. Dit gebeurt gelukkig bijna nooit. Als het wel gebeurt, kun je last krijgen van een doof gevoel of juist blijvende pijn bij de wond. Bij mannen kan de zaadbal kleiner worden of gevoelloos aanvoelen als er schade is aan de zaadstreng of een bloedvat.
Na een kijkoperatie kun je tijdelijk pijn in je schouder voelen. Dit komt door het gas (kooldioxide) dat tijdens de operatie in de buik wordt ingeblazen. Dit gas kan het middenrif prikkelen en daardoor pijn geven in je schouder. Dit is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend zijn. Deze pijn gaat meestal binnen een paar dagen weg. Je kunt hier pijnstillers voor gebruiken.
Leefregels en adviezen na liesbreukoperatie
Wat mag wel
24 uur na de operatie mag je:
- De pleister verwijderen
- Douchen
- Gebruik vloeibare zeep.
- Douche de eerste keer kort. Zorg dat er iemand in de buurt is voor het geval je je niet goed voelt.
- Zorg dat de wond niet nat wordt.
- Wrijf niet met een washand over de wond.
- Dep de wond droog met een schone droge handdoek.
- Autorijden, wandelen en fietsen (luister goed naar je lichaam. Bij pijn is het beter om de activiteit nog uit te stellen of rustiger aan te doen).
Zit er vocht onder de folie (dit komt voor en is niet zorgwekkend)? Vervang dan de folie door een nieuwe pleister. Je mag de folie op de wond na 1 week verwijderen.
Wat niet doen de eerste 2 weken
Wacht tot twee weken na de operatie met:
- Baden in bad.
- Zware lichamelijke inspanning, persen en het tillen van zware voorwerpen.
- Sporten (luister goed naar je lichaam. Bij pijn is het beter om de activiteit nog uit te stellen).
Goed om te weten
- De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden.
- Helder wondvocht is normaal, dit hoort bij de normale wondgenezing.
- Een beetje roodheid en verkleuring (blauwe plekken) van de huid, balzak of penis is normaal.
Neem contact met ons op:
- Bij koorts boven 38,5 °C die langer dan 24 uur aanhoudt.
- Bij aanhoudende lekkage van bloed door de pleister, wat niet stopt met behulp van afdrukken.
- Als er troebel en stinkende pus uit de wond komt.
- Als de wond erg rood, gezwollen of pijnlijk wordt.
- Bij aanhoudende erge pijn, die blijft ook als je de voorgeschreven pijnstillers neemt.
Wat te doen bij vragen of problemen na de operatie?
Ontstaan er problemen na de operatie? Bel dan naar:
Op de dag van de ingreep tussen 7.00 - 21.00 uur:
Afdeling dagbehandeling, telefoon: 040 286 48 44.
Van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur:
Polikliniek chirurgie, telefoon: 040 286 48 72.
Buiten deze tijden en in het weekend:
Spoedeisende hulp (SEH), telefoon: 040 286 48 34.
Meer informatie
Deze informatie is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de arts, zodat je alles nog eens rustig kunt nalezen. Heb je vragen? Dan kun je altijd bellen naar de polikliniek chirurgie via 040 286 48 72.