In het klinisch laboratorium van het Anna Ziekenhuis verzamelen en onderzoeken we bloed en andere lichaamsmaterialen, zoals urine, ontlasting en sperma.

Afdeling

Laboratorium

In het klinisch laboratorium van het Anna Ziekenhuis verzamelen en onderzoeken we bloed en andere lichaamsmaterialen, zoals urine, ontlasting en sperma. Tijdens ons onderzoek meten we of hier verschillende stoffen en cellen in aanwezig zijn. Zo kunnen we ziekten opsporen en uitsluiten, bepalen hoe een ziekte of zwangerschap verloopt en zelfs ziekten helpen voorkomen. 

Dezelfde dag

De meest voorkomende onderzoeken voeren we nog dezelfde dag uit. Een klein aantal testen kunnen we niet in ons eigen laboratorium uitvoeren. Deze besteden wij uit aan een ander laboratorium. Alle uitslagen worden onder accreditatie gerapporteerd tenzij uitdrukkelijk anders wordt vermeld.

Meerdere locaties

Bij het Anna Ziekenhuis kun je op meerdere locaties in de regio bloed laten prikken en materiaal als urine en ontlasting inleveren. Als je een verwijsbrief hebt, kun je snel en vaak zonder afspraak bij ons terecht.  Wij zorgen er altijd voor dat de uitslagen van jouw onderzoek snel bij jouw (huis)arts of verloskundige terechtkomen. Daarom doen we onze onderzoeken 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Kwaliteit staat daarbij hoog in het vaandel. We zijn er trots op dat ons laboratorium al sinds 1998 als 12e van Nederland geaccrediteerd is. Dit betekent dat we zorgvuldig met de aan ons toevertrouwde lichaamsmaterialen omgaan en ons kwaliteitssysteem regelmatig getoetst wordt. Als patiënt ben je bij ons dus verzekerd van kwaliteit.

Medische microbiologie

Het Anna ziekenhuis besteedt het medisch microbiologisch onderzoek uit aan het laboratorium van medische microbiologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch.  Dit betekent dat materiaal dat binnen het Anna Ziekenhuis of op één van de externe locaties wordt verzameld voor medisch microbiologisch onderzoek samen met jouw persoonsgegevens worden doorgestuurd naar het JBZ. Het JBZ verricht het laboratoriumonderzoek en koppelt de uitslag van het onderzoek terug aan jouw behandelaar van het Anna Ziekenhuis. In het kader van deze zorgverlening worden jouw persoonsgegevens opgenomen in de systemen van het JBZ, waaronder het Elektronisch Patiëntendossier. Voor meer informatie over de verwerking van je gegevens, zie website JBZ.   

Pathologie

Het Anna ziekenhuis besteedt het onderzoek voor Pathologie (histologie en cytologie) uit aan het laboratorium Pathologie van Eurofins/PAMM in Eindhoven.  Dit betekent dat materiaal dat binnen het Anna Ziekenhuis of op één van de externe locaties wordt verzameld voor pathologisch onderzoek samen met jouw persoonsgegevens worden doorgestuurd naar Eurofins/PAMM. Eurofins/PAMM verricht het laboratoriumonderzoek en koppelt de uitslag van het onderzoek terug aan jouw behandelaar van het Anna Ziekenhuis. In het kader van deze zorgverlening worden jouw persoonsgegevens opgenomen in de systemen van het Eurofins/PAMM. Voor meer informatie over de verwerking van je gegevens, zie website Eurofins/PAMM.  

Keurmerken

ISO 15189 accreditatie klinisch laboratorium

We zijn er trots op dat ons laboratorium al sinds 1998 geaccrediteerd is, vanaf 23 augustus 2018, conform de internationaal erkende ISO15189 norm. Dit betekent dat we zorgvuldig met de aan ons toevertrouwde lichaamsmaterialen omgaan en analyses kwalitatief betrouwbaar uitvoeren. Ons kwaliteitssysteem wordt regelmatig getoetst om deze kwaliteit te borgen. Voor de actuele status van onze accreditatie, zie de website van de RvA. Bekijk het keurmerk.