Klinische neurofysiologie bij lichaamsklachten die te maken hebben met (bloedvoorziening van de) hersenen, ruggenmerg, zenuwen, spieren en bloedvaten

Afdeling

Klinische neurofysiologie

Je komt naar de polikliniek klinische neurofysiologie (KNF) voor onderzoek als je lichaamsklachten hebt die samenhangen met je hersenen, ruggenmerg, zenuwen, spieren, bloedvaten en bloedvoorziening van je hersenen. Voor deze onderzoeken heb je een verwijzing nodig van je huisarts of een medisch specialist.

Over onze onderzoeken

Wij verrichten diverse soorten klinisch neurofysiologisch onderzoek (bij kinderen en volwassenen) om de mogelijke oorzaak van jouw klachten op te sporen. Onder andere hersenonderzoek (EEG), slaaponderzoek (PSG), onderzoek naar spier- en zenuwaandoeningen (EMG) of bloedvatenonderzoek in het hoofd (TCD) of van je armen of benen (Doppler).

Wanneer naar klinische neurofysiologie?

Als je klachten hebt die samenhangen met jouw zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg, zenuwen), spieren, bloedvaten en bloedvoorziening van jouw hersenen kun je bij de afdeling klinische neurofysiologie terecht voor een onderzoek of test. Je kunt daarbij denken aan klachten als epilepsie (of het vermoeden daarop), een hersenbloeding, gevoelsstoornissen in de handen en/of benen, krachtsverlies, duizeligheid en slaapproblemen (slaapapneu). Onze laboranten kunnen met geavanceerde apparatuur de werking van jouw hersenen, zenuwstelsel, spieren en bloedvaten meten. Deze onderzoekstechnieken zijn ook van belang bij de controle en bewaking van jouw lichaamsfuncties tijdens operaties en op de intensive care. 

Over de onderzoeken

KNF-laboranten voeren het onderzoek uit, waar nodig samen met een medisch specialist. Samen met een aantal medisch specialismen hebben we bij bepaalde aandoeningen specialistische spreekuren:

  • CTS-straat, in samenwerking met de specialismen neurologie en plastische chirurgie. CTS is het carpaal tunnelsyndroom. Hierbij zit de middelste handzenuw van de onderarm naar de vingers klem in de tunnel met buigpezen in de pols.
  • Claudicatio intermittens(etalagebenen)-straat, in samenwerking met het specialisme vaatchirurgie. Claudicatio intermittens is het ontstaan van pijn tijdens het lopen en hiervoor steeds even rust nemen.
  • Ulcus cruris-straat, in samenwerking met het specialisme dermatologie. Ulcus cruris is een wond op het onderbeen of de enkel die niet wil genezen.

Over ons team

Een team met meerdere specialisten beoordeelt jouw onderzoeksresultaten: de neuroloog, laboranten, longarts, kno-arts, kaakchirurg, psychiater en gespecialiseerde verpleegkundigen. Het Anna Ziekenhuis behoort tot de topklinieken voor de behandeling van slaapapneu. Ons slaapkenniscentrum komt in de waardering van patiënten als beste in onze regio uit de bus.

Keurmerken

Qualicor Europe

Wij voldoen aantoonbaar aan de internationale standaarden voor kwaliteit en zorg.

Bronzen smiley, keurmerk van de Stichting Kind en Ziekenhuis

Het Anna Ziekenhuis voldoet vanuit het perspectief van kind en ouders aan de kwaliteitscriteria voor kindvriendelijke zorg.