Walter van ver Weegen onderzoeker bij het Anna Ziekenhuis

Walter van der Weegen

Functie: onderzoeker

Aandachtsgebieden

  • Wetenschappelijk onderzoek & E-health
  • Kwaliteit

'Praktijkonderzoek waar patiënt meteen van profiteert’ 

Voordat ik startte in mijn huidige functie, werkte ik in het Anna als fysiotherapeut en onderzoeker bij Sportgeneeskunde. Ik stond voor de keus om me meer richting management te ontwikkelen. Maar ik ben liever met de inhoud van de zorg bezig. In 2006 is het Kenniscentrum Orthopedie opgericht en daar ben ik vanaf de start bij betrokken. Hier kan ik mij met de inhoud van de zorg bezig houden.

Als onderzoeker draag ik direct bij aan de patiëntenzorg, ook al zie ik zelf weinig patiënten. Ik doe doorlopend onderzoek naar het effect van de behandelingen van de orthopedisch chirurgen. Werkt de behandeling, kan het wellicht beter? Mijn onderzoek richt zich vooral op de behandelingen rond knie- en heupprotheses en de toepassing van e-health.

Patiënten meteen voordeel van onderzoek

Wij publiceren ook onze bevindingen zodat andere medici, en daarmee ook hun patiënte, er hun voordeel mee kunnen doen.  Het grote voordeel van onderzoek in het eigen ziekenhuis is dat onze eigen patiënten het eerst profiteren van de uitkomsten..

Een mooi voorbeeld hiervan was het gebruik van een bepaald middel bij slijtage van de knie. Wij hebben onderzocht of dat echt beter werkt dan een nepmiddel, een placebo. Dat bleek niet zo te zijn. Dan kunnen we snel schakelen met de orthopeden en passen zij de behandeling aan. 

Dit is een geweldige maatschap om bij te werken. De houding van de medisch specialisten is altijd positief en constructief met als doel om steeds betere zorg te leveren. Het initiatief voor een Kenniscentrum kwam ook van de orthopedisch chirurgen zelf. Ondertussen zijn we zelfs uitgebreid naar drie onderzoekers die in het Kenniscentrum werken.

Voorbeeld voor andere orthopeden

Er wordt hier keihard gewerkt en het ambitieniveau is hoog. En dat allemaal in een heel goede onderlinge sfeer.

We zijn inmiddels zover met het kenniscentrum dat wij andere orthopeden in Nederland, maar zelfs ook wereldwijd veel kunnen leren. Met grote regelmaat publiceren we artikelen in nationale en internationale tijdschriften. En we worden gevraagd om te spreken op congressen in binnen- en buitenland. Bij het Leids Universitair Medisch  Centrum heb ik een promotietraject afgerond. Toen ik hier kwam in 2006 had ik geen idee dat het Orthopedisch Centrum in Geldrop zo’n naam zou krijgen binnen de Orthopedie. Dat is fantastisch om te zien en we zijn dan ook trots op onze groei, zowel in aantal orthopeden als onze groei in wetenschap.

Bijzonderheden

  • Juni 2014 gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden met een proefschrift naar afwijkingen in de spieren en kapsels bij heupprotheses. Ik heb daarvoor onderzoek gedaan naar afwijkingen in de spieren en kapsels bij heupprotheses. We weten dat die voorkomen, maar hoe vaak? Hoe schadelijk is dat? En wat kunnen of moeten we daarmee?
  • Regelmatig publicist[I1] 
  • Achtergrond als bewegingswetenschapper en fysiotherapeut

Wetenschappelijke artikelen uit het Anna Ziekenhuis