Olta van den Nieuwenhof-Gishti

Functie: oogarts

Mijn aandachtsgebieden

  • Algemene oogheelkunde
  • Staarchirurgie (cataractchirurgie)
  • Macaludegeneratie
  • Ooglidchirurgie
  • Scheelzien (strabismus)


Ogen zijn zó belangrijk. Als daar iets mis mee is, heeft dat veel invloed op iemands leven. Als oogarts kan ik er vaak voor zorgen dat iemands leven aangenamer wordt.

Al toen ik kind was, wist ik dat ik oogarts wilde worden. Toen nog omdat ik mezelf van mijn bril af wilde helpen. Doordat ik er steeds meer over las, raakte ik écht geïnteresseerd.

In het Anna zie ik kinderen, volwassenen en ouderen die bijvoorbeeld scheelzien of staar of maculadegeneratie hebben. Wat mijn werk zo mooi maakt? Dat ik patiënten vaak van begin tot eind kan helpen en dat zij meestal direct resultaat zien. Soms hoort daar een operatie bij. Voor veel mensen is een ingreep aan de ogen best spannend. Daarom vind ik het heel belangrijk om ze gerust te stellen en te steunen.

Sommige patiënten begeleid ik jarenlang, bijvoorbeeld bij oogziekten zoals glaucoom. Wat veel mensen niet weten, is dat ogen vaak een link met andere aandoeningen hebben, zoals diabetes of een hersenbloeding. Ook die patiënten help ik.

Opleiding

Ik studeerde geneeskunde in mijn geboorteland Albanië én een korte periode in Spanje. Daarna volgde ik een master in Public Health aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar deed ik ook mijn promotieonderzoek naar vaten in het netvlies (retina vata), als voorspeller voor hart- en vaatziekten bij kinderen. In het Oogziekenhuis Rotterdam rondde ik mijn opleiding tot oogarts af.