Sinds kort rijdt de bloedafname van het Anna Ziekenhuis CO2-neutraal naar adressen in onze regio.

Bloedafname rijdt voortaan elektrisch

Heb je al iemand van de bloedafname zien rijden in een van onze nieuwe elektrische auto’s? Dat kan! Want sinds kort rijden we CO2-neutraal naar adressen in onze regio. Bijvoorbeeld naar patiënten thuis, andere (bloed)afnamelocaties in de regio, verpleeghuizen en andere zorgorganisaties. Rian van Nistelrooij, coördinator Bloedafname vertelt er meer over.

Het Anna Zorggroep-logo is groen, daar passen volgens Rian ook ‘groene’ acties bij. “In 2021 ondertekenden we als Anna Zorggroep de ‘Green Deal Zorg’. Daarin staat welke doelen we hebben op het gebied van duurzaamheid. Onze elektrische auto’s zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Belangrijk werk

De afgelopen tijd zijn de auto’s op benzine ingeruild voor elektrische auto’s. Dat betekent nieuwe wagens waar de 28 medewerkers van de bloedafname gebruik van maken. “Die auto’s gebruiken we voor verschillende zaken”, vertelt Rian. “Zo nemen we bloedmonsters af op verschillende locaties en bij patiënten aan huis, dat moet natuurlijk goed en veilig gebeuren. Dat geldt ook voor het vervoer ernaartoe. Het is dan extra fijn dat we ook nog eens duurzaam rijden.”

Even wennen

Inmiddels weet het team hoe je elektrisch rijdt, maar dat was wel even wennen. “Een collega dacht – nadat ze in een elektrische auto had gereden – dat haar eigen auto het niet meer deed. Wat bleek? Ze stond met haar voet op de rem toen ze weg wilde rijden. Daar hebben we met het team enorm om moeten lachen.”

Zuinige en zinnige zorg

De elektrische auto’s zijn niet de enige stap. “We zijn ook op andere gebieden duurzaam bezig. We vinden het belangrijk om na te denken over zuinige en zinnige zorg”, vertelt Rian. “We denken bijvoorbeeld goed na over de routes die we rijden. Zodat we zo snel mogelijk alle verschillende locaties en patiënten aan huis kunnen helpen.”

Nog een andere groene actie? “Op (onder andere) de hoofdlocatie in Geldrop werken we al een tijdje digitaal. Dat wil zeggen dat patiënten zonder papieren formulier terecht kunnen. Ook hebben we nu een documenten-app op onze telefoons. Daardoor hoeven de medewerkers niet alle documenten bij zich te dragen en wordt er minder papier geprint. Door dit soort kleine stappen worden we als Anna steeds groener.”

Op dit moment zijn er nog 2 auto’s binnen de afdeling Bloedafname die op benzine en diesel rijden. Dit zijn bestelauto’s die stikstof leveren aan huisartsen. Ook deze wagens worden in de toekomst vervangen door elektrisch auto’s.