Goedaardige prostaatvergroting

Urologie

Download / print

Als je rond de 50 jaar bent, kan het zijn dat je prostaat begint te groeien. Dit is een normaal proces en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door veranderingen in de aanmaak van hormonen. De prostaat is een klier die rond de urinebuis van een man ligt. De prostaat maakt vocht aan, dat ervoor zorgt dat de zaadcellen in leven blijven op het moment dat ze naar buiten komen door een zaadlozing (ejaculatie). Een prostaatvergroting is meestal een goedaardige aandoening, maar de klachten kunnen erg vervelend zijn. Als de urineblaas wordt dichtgeknepen door de prostaatgroei, kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • het plassen komt langzaam op gang;
  • een slappe straal bij het plassen;
  • vaak moeten plassen;
  • moeite hebben met het ophouden van de plas;
    nadruppelen;
  • het gevoel dat je moet plassen, maar het lukt niet.

Als de urine de blaas niet kan verlaten en je wacht lang met het raadplegen van een specialist, kunnen blaas- en nierproblemen ontstaan.

Behandelen van een vergrote prostaat in het Anna Ziekenhuis

Als je last hebt van de klachten van goedaardige prostaatvergroting, kun je bij het Anna Ziekenhuis terecht voor onderzoek en behandeling. De behandeling kan bestaan uit afwachten, het slikken van medicijnen of uit een operatie. In het Anna Ziekenhuis word je behandeld in het Centrum voor Plas- en Prostaatklachten en hebben we de nieuwste technieken op het gebied van behandeling van een vergrote prostaat.

In het Anna Ziekenhuis doen wij deze operaties bij goedaardige prostaatvergroting:

De uroloog bekijkt samen met jou welke operatie in jouw geval het meest geschikt is. Voor een afspraak kun je contact opnemen met de polikliniek urologie.