Sachse urethrotomie

Urologie

Download / print

Een plasbuisvernauwing ontstaat meestal door littekenweefsel aan de binnenkant van de plasbuis. Door een vernauwing aan de plasbuis kan de urine minder gemakkelijk door de plasbuis heen. Hierdoor kun je niet of moeilijk plassen. Ook kun je door de plasbuisvernauwing jouw blaas niet volledig leegplassen. Hierdoor kun je infecties krijgen, zoals een blaasontsteking.

De vernauwing van de plasbuis kan worden behandeld met een kijkoperatie: de sachse urethrotomie. Bij deze operatie snijdt de uroloog het littekenweefsel aan de binnenkant van de plasbuis in. De uroloog gebruikt hiervoor een kijkinstrument waar een mesje aan zit.

Deze operatie is geschikt bij relatief kleine vernauwingen in het deel van de plasbuis dat door het kruis loopt. De kans dat dat de vernauwing wegblijft is bij een eerste operatie ongeveer 60 procent. De kans op succes is lager als je voor een tweede of volgende keer wordt geopereerd aan een terugkerende vernauwing.

Deze operatie is geen goede oplossing bij terugkerende vernauwingen, een grote vernauwing of een vernauwing in het penisgedeelte van de plasbuis. De kans is dan namelijk erg groot dat de vernauwing blijft terugkomen.

Voor mannen die geen ingrijpende operatie kunnen ondergaan is een goede oplossing om deze operatie en oprekken van de plasbuis te combineren.

Voorbereiding

Op de dag van de operatie word je opgenomen. Voor de operatie moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je ’s morgens niets mag eten of drinken. Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet je hiermee misschien tijdelijk stoppen voor de operatie. Dit gaat in overleg met jouw arts.

De behandeling

De sachse urethrotemie-behandeling vindt plaats op één van de operatiekamers. Voordat je wordt geopereerd krijg je narcose of plaatselijke verdoving. De operatie duurt ruim een half uur.

Tijdens de operatie snijdt de uroloog het littekenweefsel in. Op deze manier maakt hij de plasbuis wijder. Na afloop wordt een katheter in de plasbuis gebracht. Deze blijft één dag zitten, soms een paar dagen langer. Nadat de katheter is verwijderd kun je weer gewoon plassen.

Nazorg

De kathether wordt verwijderd als de urine helder is. Je kunt dan zelf weer plassen. In het begin kun je een branderig gevoel hebben bij het plassen. Ook kan er bloed in de urine zitten. Als je goed drinkt, spoel je de blaas en verdwijnen deze klachten snel.

Soms is het nodig dat je na de operatie zelf jouw plasbuis gaat oprekken met een katheter om de plasbuis goed open te houden. Dit zal je worden aangeleerd door een verpleegkundige.

Meer informatie

Voor algemene informatie kun je kijken op de website van de Nederlandse Vereniging van Urologie. Daar vind je ook informatie over de diverse onderzoeken die worden uitgevoerd.