Onderzoek en behandeling spataders in buik

Jouw afspraak

Op de dag van de behandeling mag jij je melden bij de receptie van de
hoofdingang voor de opname.

 Verwachte ontslagdatum:
……………..dag, datum:……………………tijd…………………..

Je komt binnenkort naar het Anna ziekenhuis voor een onderzoek en mogelijke behandeling van de spataders in de onderbuik. In deze informatie kun je lezen wat je kunt verwachten.

Onderzoek van de aders in de buik

Aders zorgen voor de afvoer van bloed naar het hart. In de aders zitten zogenaamde terugslagkleppen. Deze zorgen ervoor dat het bloed niet terug kan stromen. Als deze kleppen niet goed werken stroomt het bloed terug en ontstaan er spataders: dit noemen we insufficiëntie.
Bij vrouwen gaat het om de kleppen in de vena ovaria en bij mannen om de kleppen in de vena spermatica. Het doel van het onderzoek is het zichtbaar maken van de aders in het bekkengebied en te beoordelen of er sprake is van insufficiëntie. Als dit het geval is kan er overgegaan worden tot behandeling.

Voorbereiding

  • Als je ergens allergisch voor bent, moet je dat melden.
  • Het kan zijn dat je voor de ingreep moet stoppen met bepaalde medicijnen. Geef daarom bij jouw specialist aan welke medicijnen je gebruikt. Het wel of niet stoppen van medicatie zal jouw specialist met jou bespreken.

Wat neem je mee naar het ziekenhuis

  • Als je medicatie gebruikt, neem je deze voor een etmaal (24 uur) in de originele verpakking mee.
  • Jouw toiletartikelen, nachtkleding, pantoffels en ochtendjas.
  • Iets te lezen.

De dag van het onderzoek

  • Op de afgesproken tijd meld jij je bij de receptie op de begane grond. Onze gastheer/vrouw begeleidt je naar de afdeling waar je wordt opgenomen. In verband met de voorbereiding is het belangrijk dat je op tijd komt.
  • Je mag 2 uur voorafgaande aan het onderzoek geen vast voedsel meer eten.
  • Tot een half uur voor het onderzoek mag ne wel blijven drinken, echter alleen heldere dranken zoals water, thee of bouillon.
  • Je mag jouw medicatie gewoon innemen, tenzij jouw specialist anders met jou besproken heeft.
  • Er worden, op de afdeling waar je opgenomen wordt, gegevens genoteerd zoals bloeddruk, hartslag, lengte, gewicht en temperatuur.
  • Als je bloedverdunners gebruikte, kan het zijn dat er bloed geprikt wordt om de waarden te controleren .
  • Als jouw lichaamstemperatuur hoger dan 38ºC is, wordt er overlegd met de radioloog of het onderzoek kan doorgaan.
  • Je wordt verzocht geen sieraden te dragen. Laat deze liever thuis.
  • Een bril mag opblijven tijdens het onderzoek/de behandeling.
  • Contactlenzen, gehoorapparaat en gebitsprothese hoeven niet verwijderd te worden.
  • Op de afdeling worden beide liezen ruim geschoren met een tondeuse. Dit mag je zelf doen of een verpleegkundige helpt jou.
  • Er wordt een infuusnaaldje ingebracht in jouw hand of arm.
  • Ga van te voren naar het toilet, het onderzoek en eventuele behandeling kan lang duren.
  • Jouw eigen kleding (ook jouw ondergoed) moet uit en je krijgt een ziekenhuisjasje aan.
  • Ongeveer een half uur voor het onderzoek krijg je een rustgevend tabletje.
  • Je wordt in bed door vrijwilligers naar de afdeling radiologie gebracht, hier vindt het onderzoek en eventuele behandeling plaats.
  • Het onderzoek vindt zoveel mogelijk plaats op de afgesproken tijd. Soms kan zijn dat je eerder of later geholpen wordt.

Hoe verloopt het onderzoek

Het onderzoek en de behandeling wordt gedaan door een radioloog.
Op de onderzoekskamer schuif je vanuit het bed op de onderzoektafel. Je 
wordt aangesloten op een E.C.G.-monitor. Hiermee houden wij tijdens het
gehele onderzoek jouw hartritme in de gaten. Als je iets onaangenaams voelt, zoals bijvoorbeeld pijn of misselijkheid, zeg dit dan meteen.
Beide liezen worden gedesinfecteerd. Je krijgt een steriel laken over jou heen, ook jouw handen moeten hieronder blijven liggen. Je krijgt een plaatselijke verdoving in de lies. Daarna zal de radioloog in de ader prikken en een buisje inbrengen. Dat geeft even een drukkend gevoel in de lies. Door het buisje schuift de radioloog een katheter (dun, hol slangetje) naar de aders. Hier voel je niets van. Wanneer de katheter op de juiste plaats ligt, wordt er contrastvloeistof ingespoten om de aders zichtbaar te maken. Tijdens de opnamen kan het zijn dat de radioloog vraagt in te ademen en de adem vast te houden. Er worden vanuit verschillende richtingen opnamen
gemaakt. Daarom draait de röntgenbuis om jou heen en wordt er met de
onderzoektafel geschoven.

De behandeling

Als er sprake is van spataders kan de radioloog deze direct behandelen. De
spatader wordt afgesloten met behulp van metalen ‘veertjes’ (coils). Deze
behandelmethode wordt embolisatie genoemd.

Na het onderzoek of de behandeling wordt het buisje uit de lies gehaald. Er
wordt dan ongeveer 10 minuten op de lies gedrukt om het gaatje in de ader
te dichten. Als het gaatje dicht is, wordt er een pleister geplakt op het
wondje. Daarna schuif je van de onderzoektafel weer in jouw eigen bed en
word je naar jouw afdeling teruggebracht.

Na het onderzoek

Je moet 4 uur in bed blijven liggen, waarvan 2 uur gestrekt met alleen een kussen onder het hoofd. De verpleegkundige komt regelmatig bij jou langs om de aanprikplek, jouw bloeddruk en hartslag te controleren. Heb je na het onderzoek ergens last van, meld dit dan meteen aan de verpleegkundige.

Regels voor thuis

De meeste patiënten krijgen na het onderzoek een kleine bloeduitstorting rondom de aanprikplaats. Enige zwelling is ook mogelijk, deze mag echter niet toenemen. In dat geval neem je contact op met het ziekenhuis. De bloeduitstorting kan ook naar beneden uitzakken. Na ongeveer 6 weken is de bloeduitstorting helemaal verdwenen.

Wondverzorging
Op de wondje zit een pleister. Deze mag je er de volgende dag zelf afhalen. Als het wondje nog niet droog is, moet je er een nieuwe op plakken. Door een vochtige pleister kan infectie van het wondje optreden.

Autorijden/fietsen/sporten
De eerste 48 uur mag je zelf niet autorijden of fietsen. Dit verhoogt namelijk de druk op de lies, waardoor het wondje weer kan gaan bloeden.

Lichamelijke activiteit
Wij raden je aan de eerste 48 uur na het onderzoek rustig aan te doen. Je mag niet zwaar tillen (>5kg) en ook geen zwaar lichamelijke arbeid verrichten. Ook is het verstandig rustig aan te doen met traplopen, dit geeft meer druk op de lies. Na deze 2 dagen mag je thuis jouw activiteiten weer rustig oppakken. Bouw dit geleidelijk aan op.

Baden/douchen
De eerste week na het onderzoek mag je niet in bad, zwemmen of naar de sauna. Je mag wel kortdurend douchen (max. 5min).

Werk/arbeid
Aan de hand van de aard van jouw dagelijkse werkzaamheden wordt bekeken wanneer je deze weer mag hervatten. Meestal kan dit na 2 dagen.

Heb je na het lezen van deze regels voor thuis nog vragen, stel deze dan aan de radioloog na afloop van het onderzoek.

Risico’s en complicaties

Aan elke medische ingreep zijn altijd risico’s verbonden. De risico’s en mogelijke complicaties zal jouw behandelend specialist met jou bespreken.

Tot slot

Deze informatie is bedoeld om jou goed te informeren over het komende onderzoek en eventuele behandeling. Heb je nog vragen, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant jou nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Ook dan kun je nog vragen stellen.

Belangrijke telefoonnummers:

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
Polikliniek gynaecologie: 040 - 286 48 20
Polikliniek urologie: 040 - 286 48 65