Mammografie

Download / print

Je behandeld arts heeft voor jou een mammografie aangevraagd. Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun jij je goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Wat is een mammografie

Bij een mammografie worden röntgenfoto’s gemaakt van je borsten. Op deze foto’s is het borstklierweefsel te zien met eventueel daarin voorkomende veranderingen, soms zelfs als deze nog niet voelbaar zijn.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent je afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Waar kun je terecht

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Voor het onderzoek meld jij je bij de balie van de afdeling radiologie.

  • Locatie Geldrop: route 22 in het souterrain (kelder).
  • Locatie Eindhoven (Antoon Coolenlaan): je mag je melden bij de balie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Dit onderzoek vindt bij voorkeur plaats in de tweede week van de cyclus, dat is de week na je menstruatie. Dit is niet van toepassing als je zeer onregelmatig of niet meer menstrueert, of als je arts anders beslist.

Melden
Als je (mogelijk) zwanger bent vragen wij je dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Voorbereiding

  • Gebruik op de dag van de afspraak geen bodylotion op je bovenlichaam.
  • Je kunt je normale kleding dragen. Voor het onderzoek zal de laborant je vragen je bovenkleding uit te doen.
  • Wij raden je aan je sieraden thuis te laten.

Hoe verloopt het onderzoek

In de onderzoekkamer kom je voor een röntgenapparaat te staan. Van één of beide borsten worden foto’s gemaakt. Je borst komt hierbij op een kunststof plaat te liggen. Met behulp van een plastic plaat, die aan het apparaat vastzit, wordt de borst stevig aangedrukt. Dit is nodig om het borstweefsel zo duidelijk mogelijk te kunnen afbeelden. Dit aandrukken kan vervelend en pijnlijk aanvoelen, maar het maken van een foto duurt maar enkele tellen.

Er worden twee foto’s per borst gemaakt. Een van boven naar beneden en een van opzij. Soms wordt er nog een aanvullende foto gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Direct na het maken van de foto’s worden deze bekeken door de radioloog. Misschien komt de radioloog je nog even onderzoeken en heeft hij/zij nog enkele vragen aan je. Eventueel wordt er nog een echografie gemaakt. Hiervoor kom je in een andere onderzoekkamer op een onderzoektafel te liggen. Een radioloog brengt wat gel aan op de huid en beweegt met een klein apparaat (een transducer) over je borst. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

De uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je kunt bij je behandelend arts terecht voor de uitslag.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is bedoeld om je goed te informeren over het komende onderzoek. Heb je nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant je nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32