Duplexonderzoek van de aders
Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun jij je goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.
Wat is een duplex
Dit is een speciaal echografie-onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven de bloedvaten onderzocht worden, in dit geval de aders van het betreffende gebied. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Het onderzoek is niet pijnlijk en onschadelijk. Het onderzoek kan 15 tot 45 minuten duren en is onder andere afhankelijk van het verloop van de vaten.
Wat te doen bij ziekte of verhindering
Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent je afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.
Waar vindt het onderzoek plaats
In de afspraakbrief kun je lezen waar het onderzoek zal plaats vinden.
Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek
Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, mag je deze normaal blijven innemen.
Kleding
Indien de beenvaten onderzocht worden is het wenselijk geen boxershort of onderbroek met langere pijpen te dragen. Een onderbroek waarbij de lies enigszins vrij is heeft de voorkeur.
Er kan je gevraagd worden om kledingstukken uit te trekken.
Wij raden je aan je sieraden thuis te laten.
Voorbereiden
In verband met de hygiëne vragen wij je, voor het onderzoek, thuis een douche te nemen.
Hoe verloopt het onderzoek
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde vaatlaborant. Afhankelijk van welke aders onderzocht moeten worden, zal je tijdens het onderzoek op een opstapje moeten staan of gaan liggen op een onderzoekstafel. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt er gel aangebracht op de huid. De laborant beweegt een klein apparaat (een transducer) over de huid om de betreffende bloedvaten op te zoeken. Deze transducer zendt niet-hoorbare geluidsgolven uit, die gedeeltelijk weerkaatst worden door onder andere de rode bloedlichaampjes in het bloed. Het teruggekaatste geluid wordt omgezet in een hoorbaar signaal en een beeld dat zichtbaar wordt op een monitor. Aan de hand hiervan kan de vaatlaborant het bloedvat en de doorstroming beoordelen. Er worden ook foto’s gemaakt van deze beelden.
Het kan zijn dat er tijdens het onderzoek met de transducer op je gedrukt wordt. Dit is om de vaten beter in beeld te kunnen krijgen.
Hoe kom je aan de uitslag
De radioloog maakt een verslag van het onderzoek.
Je kunt bij je behandelend arts terecht voor de uitslag.
Heb je nog vragen?
Deze informatie is bedoeld om je goed te informeren over het komende onderzoek.
Heb je nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling radiologie.
Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend arts.
Aan het begin van het onderzoek zal de laborant je nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.
Belangrijke telefoonnummers
Anna Ziekenhuis algemeen: | 040 - 286 40 40 |
Afdeling radiologie: | 040 - 286 48 32 |