Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun jij je goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Waarom dit onderzoek

Op grond van een moeizame stoelgang acht je arts het raadzaam röntgenopnamen van je endeldarm te laten maken (tijdens de stoelgang).

Ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent je afspraak na te komen, vragen wij je zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie. In je plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Als je wilt kun je meteen een nieuwe afspraak maken.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Wij vragen je je vóór het onderzoek te melden bij de balie van de afdeling radiologie.

Belangrijk voor het onderzoek

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, kun je deze normaal blijven innemen.

Melden
Als je (mogelijk) zwanger bent, meldt dit dan zo snel mogelijk te aan de afdeling radiologie.

Kleding
Voor het onderzoek is het noodzakelijk dat jij je onderlichaam ontkleedt. Tijdens het onderzoek draag je een onderzoeksschort. Deze krijg je vooraf van de laborant.
Wij raden je aan je sieraden thuis te laten.

Voorbereiden
Thuis is geen voorbereiding nodig. Wel moeten er op de afdeling radiologie voorafgaande aan het onderzoek enkele voorbereidende maatregelen genomen worden. Daarom moet je 1 uur voor het onderzoek aanwezig zijn. Je meldt je 1 uur voor het tijdstip dat op je afspraakbevestiging staat.

Hoe verloopt het onderzoek

Om een juist overzicht te krijgen van de ligging van de darmen in de buik krijg je 1 uur voor het onderzoek 2 bekers vloeibaar contrastmiddel (bariumpap) te drinken.
Om de endeldarm leeg te maken, krijgt een half uur daarna een tubetje met laxeermiddel (klysma). Je wacht een half uur in de wachtkamer als je aandrang krijgt mag je naar het toilet.

Een half uur na dit klysma wordt begonnen met het onderzoek. Om de endeldarm zichtbaar te maken wordt een slangetje in de anus ingebracht. Via dit slangetje wordt een contrastmiddel, een dikke witte bariumpap, ingebracht. Bij vrouwen markeren we ook de vagina met een contrastmiddel. Daarna neem je plaats op een po-stoel voor het röntgenapparaat. Er worden in zittende houding opnamen gemaakt, tijdens ophouden, persen en uitdrukken.

Dit deel van het onderzoek duurt maximaal 10 minuten. Na het onderzoek kun je naar het toilet in je kleedkamer.

Nazorg

Drink de dagen na het onderzoek extra, zodat de bariumpap sneller je darmen verlaat. Je ontlasting zal de eerste dagen na het onderzoek wit zijn. Hier hoef jij je niet ongerust over te maken, dit is de bariumpap die je geslikt hebt.

Hoe kom je aan de uitslag

Een radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. Je kunt bij je behandelend arts terecht voor de uitslag.

Tot slot

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling radiologie, telefoonnummer 040 - 286 48 32. Met medische vragen kun je terecht bij je behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant je nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.