Carpale tunnel syndroom kijkoperatie
Plastische chirurgie
Hier lees je algemene, aanvullende informatie over het carpale tunnelsyndroom en wordt aangeboden door de plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis. Deze informatie heeft niet de bedoeling volledig te zijn of een gesprek met jouw plastisch chirurg te vervangen. Het is goed om je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.
Wat is het carpale tunnelsyndroom
In de pols bevindt zich een tunnel. Door deze tunnel lopen de buigpezen en een grote zenuw van de onderarm naar de vingers. Deze zenuw kan klem komen te zitten in de tunnel, waardoor het carpale tunnelsyndroom ontstaat. Dit carpale tunnelsyndroom veroorzaakt pijn, een ‘doof’ gevoel, (nachtelijke) tintelingen en/of krachtsverlies van de hand. Hierdoor kunnen nauwkeurige handelingen, zoals knoopjes dichtmaken, niet goed worden uitgevoerd. In ernstige gevallen verdwijnt het gevoel in de hand door een onomkeerbare beschadiging van de zenuw. Ook kunnen de spieren op de plaats waar de handpalm overgaat in de duim, sterk verdund zijn waardoor de kracht en functie van de duim sterk verminderen. Het carpale tunnelsyndroom kan ook aan beide handen voorkomen.
Oorzaken
Vaak is de oorzaak een zwelling van één van de peesomhulsels in de pols. Daarnaast kan intensief gebruik van de hand de druk in de tunnel verhogen. Soms kan ook het vasthouden van vocht tijdens de zwangerschap, een oorzaak zijn. Ook ziekten zoals reuma, suikerziekte en een langzaam werkende schildklier kunnen deze aandoening veroorzaken.
Onderzoek
Om te bepalen of je het carpale tunnelsyndroom hebt, stelt jouw arts jou vragen over de klachten die je hebt en vindt er onderzoek van de hand plaats. Daarnaast kan de diagnose bevestigd worden door een EMG (electromyografisch) onderzoek. Deze meet de geleiding over een zenuw en wordt uitgevoerd door een neuroloog. Meer informatie hierover vind je in de folder ‘Electromyogram’.
Aandachtspunten vóór de operatie:
- De operatie kan plaatsvinden onder algehele narcose of plaatselijke verdoving. De plastische chirurg bespreekt samen met jou van tevoren welke vorm van verdoving voor jou het meest geschikt of door jou gewenst is.
- Je krijgt een intake gesprek bij bureau opname, route 37.
- Als je bloedverdunnende middelen gebruikt, moet je (in overleg met jouw arts die de bloedverdunnende medicijnen heeft voorgeschreven) hier minstens één week voor de operatie mee te stoppen. Neem hiervoor op tijd contact op.
- Roken is niet toegestaan vanaf 2 weken voor tot 2 weken na de operatie. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing.
- Je mag geen ringen aan jouw vingers dragen tijdens de operatie.
- Je wordt opgenomen op de afdeling, en als jij je goed voelt mag je na de operatie weer naar huis.
- Je kunt niet zelf autorijden na de ingreep; regel dus van tevoren vervoer naar huis.
Wat gebeurt er bij de operatie
Je krijgt een strakke band om jouw arm om bloeding tijdens de operatie te vermijden. Via een klein sneetje in de pols brengt de chirurg een kijkbuisje in de tunnel naar binnen. De tunnel wordt daarna van binnenuit geopend en bekeken. Doordat een kijkoperatie een kleiner litteken geeft is de herstelperiode 4 weken. Een kijkoperatie duurt ongeveer 30 minuten.
Na de operatie
Na de operatie zit er een drukverband om jouw hand dat twee dagen moet blijven zitten. Bovendien krijg je een draagdoek (mitella) om. Na de ingreep kun je een pijnlijke hand hebben, wat je kunt bestrijden met paracetamol (zo nodig 6 maal daags 1 tablet van 500 milligram). Als de pijn hiermee niet vermindert, kan het zijn dat door zwelling van de hand het verband te strak is komen te zitten. Je mag het verband dan zelf voorzichtig losser aanbrengen.
De pijn kan nog enkele weken tot maanden na de operatie rond het operatielitteken aanwezig zijn. Meestal verdwijnen de tintelingen en doofheid snel maar dit kan ook wat langer duren; de zenuw moet zich namelijk herstellen.
Er kunnen enkele maanden overheen gaan voordat de kracht in de hand en pols weer hersteld is. Soms komt de kracht niet geheel terug.
In uitzonderlijke gevallen kunnen de verschijnselen van de ziekte terugkeren, bijvoorbeeld bij werk met herhalende bewegingen.
Jouw eerste controleafspraak op de polikliniek is 10 tot 14 dagen na de ingreep. Dan worden de hechtingen verwijderd. Nadat de hechtingen verwijderd zijn, is het verstandig jouw litteken 2 maal daags met vitamine E crème in te smeren.
Leefregels na de operatie
Gedurende 3 tot 4 weken mag jouw hand niet zwaar worden belast.
Mogelijke complicaties en risico’s
Algemene complicaties en risico’s
Een operatie voor het carpale tunnel syndroom heeft dezelfde algemene risico’s als een andere operatie, zoals:
- risico’s van de narcose;
- trombose;
- een nabloeding;
- het optreden van infecties;
- stoornissen in de wondgenezing;
- lelijke littekenvorming.
Specifieke complicaties en risico’s
- langdurig pijn in het geopereerde gebied (Pillar pain);
- zenuwbeschadiging, waardoor gevoels- of motoriekstoornissen.
Uiteraard doen wij er alles aan om deze risico’s tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van jou dat jij je aan de leefregels houdt.
Wanneer neem je contact op
In de volgende gevallen neem je contact op:
- Als je na de operatie koorts krijgt boven de 38,5°C.
- Bij pijn die niet reageert op pijnstillers.
- Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.
Tijdens kantooruren kun je bellen met: polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 040 - 286 48 54
Buiten kantooruren: afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: 040 - 286 48 34.
In het Anna leiden we mensen op
Dokters, verpleegkundigen en paramedici kunnen in het Anna Ziekenhuis opgeleid worden. Dit kan betekenen dat jouw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Als jij niet geholpen wil worden door een zorgverlener in opleiding dan kun je dit aangeven bij de dokter die jou behandelt.
Veiligheid is het allerbelangrijkste. Daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gediplomeerde zorgverlener.
De plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis werken samen met opleidingscentra en -ziekenhuizen in de regio. En met andere plastisch chirurgen in de regio Zuidoost-Brabant. Dit regiomaatschap heeft de naam ONS plastisch chirurgen.
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondeling informatie, maar als een aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust aan jouw plastisch chirurg.
Poli plastische chirurgie, telefoon: 040 - 286 48 54
E-mail: poli.plastische_chirurgie@st-anna.nl (vermeld altijd jouw naam en geboortedatum)