Inleiding

Hier lees je algemene, aanvullende informatie over de zijdelingse wenkbrauwlift. Bij deze operatie wordt de hoogte van de wenkbrauwen aan de zijkant gecorrigeerd. De informatie wordt jou aangeboden door de plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis. De informatie vervangt niet de mondelinge uitleg van jouw plastisch chirurg. Het is goed om je te realiseren dat voor jou persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier is beschreven.

Waarom een zijdelingse wenkbrauwlift

Een laagstand van de wenkbrauw geeft vaak een vermoeide uitstraling en/ of een norse blik. Het blijkt soms ook, dat mensen last hebben van huidoverschot van de bovenoogleden. Veel voorkomende klachten hierbij zijn een moe en zwaar gevoel in de ogen, problemen bij het televisie kijken, werken op de computer, autorijden en lezen. Ook kan het gezichtsveld beperkt zijn.

Bij nader onderzoek kan de oorzaak mede gelegen zijn in een te lage stand van de wenkbrauwen. Hierdoor wordt de huid van de bovenoogleden als het ware naar beneden gedrukt, zodat het lijkt alsof daar huid teveel is. Als de wenkbrauwen een lage positie ebben, heeft een ooglidcorrectie alléén weinig zin en treedt er soms weinig verbetering op. Beter is het eerst de oorzaak van de afwijking, de lage positie van de wenkbrauwen, te corrigeren en daarna een eventueel resterend huidoverschot bij de bovenoogleden te verwijderen. Meestal kan dit tegelijkertijd, maar soms is het nodig dit in twee afzonderlijke operaties te doen. Jouw plastisch chirurg bespreekt met jou wat voor jou het meest geschikt is.

Vóór de operatie

De operatie wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd op de poliklinische operatiekamer en wordt meestal goed verdragen. Na de behandeling mag je meteen naar huis. Als je liever een roesje of een algemene narcose wil, kan dat natuurlijk ook. De behandeling wordt dan in dagbehandeling uitgevoerd. Enkele uren na de behandeling mag je naar huis. Bespreek jouw voorkeur met jouw plastisch chirurg.

Aandachtspunten vóór de operatie

 • Als je bloedverdunnende middelen gebruikt, dien je (in overleg met jouw arts) hiermee minstens één week voor de operatie te stoppen.  Neem hiervoor op tijd contact op.
 • Voor de operatie mag je ook geen pijnstillers zoals Aspirine of Naprosyne en dergelijke nemen, met uitzondering van paracetamol. Andere pijnstillers, ook die je zonder recept kunt verkrijgen, kunnen de kans op bloedingen verhogen.
 • Je kunt na de operatie niet zelf autorijden; regel dus van tevoren vervoer naar huis.
 • Roken is niet toegestaan vanaf 6 weken voor tot 6 weken na de operatie. Nicotine vergroot de kans op problemen bij wondgenezing.

Wat gebeurt er bij de operatie

Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg nauwkeurig het operatiepatroon en andere markeringspunten met viltstift op jouw voorhoofd aan. Vervolgens wordt de verdoving gegeven.

Via een sneetje aan de zijkant van de behaarde hoofdhuid, wordt het voorhoofd opzij losgemaakt tot aan de wenkbrauw. Hierna wordt de huid van het voorhoofd en de wenkbrauw gelift. Ook wordt hierbij een klein stukje huid weggesneden. De sneetjes worden dichtgemaakt met hechtingen of nietjes. Hierna krijg je eventueel kleine pleistertjes op de wond. Vaak wordt een wenkbrauwlift gecombineerd met een correctie van de bovenoogleden (zie "Correctie van de bovenoogleden").

Ook is het mogelijk dat het stukje huid niet wordt weggesneden aan de rand van de behaarde hoofdhuid, maar ter plaatse van een rimpellijn vlak boven de wenkbrauw. De plastisch chirurg legt jou uit welke techniek in jouw geval de voorkeur heeft. Aan het einde van de operatie wordt jouw voorhoofd verbonden.

Na de operatie

Na de operatie kunnen de bovenoogleden en een deel van het voorhoofd dik, blauw en gezwollen zijn. Na ongeveer één week worden de hechtingen verwijderd op de polikliniek plastische chirurgie. De littekentjes genezen bijna altijd onopvallend.

De eerste twee tot drie maanden dien je het litteken 2 maal per dag in te smeren met littekencrème. De eerste tijd kan behalve zwelling van de oogleden, ook een zwelling van het voorhoofd aanwezig zijn.

Licht nalekken van de wonden en verschil in zwelling van de oogleden en het voorhoofd in het begin, is normaal. Ook kan gedurende enkele weken een strak gevoel van het voorhoofd bestaan. Soms is het gevoel van voorhoofd en behaarde hoofd tijdelijk veranderd, maar dit gevoel keert weer terug.

Na twee tot drie weken mag je verwachten dat je weer redelijk toonbaar bent. De zwellingen zijn dan voor het grootste gedeelte verdwenen. Als je heel goed kijkt kan echter nog wat zwelling van het voorhoofd en de oogleden aanwezig zijn. De nieuwe positie van de wenkbrauwen en de gezichtsuitdrukking wordt meestal als volledig natuurlijk ervaren.

Leefregels na de operatie

Zodra je weer thuis bent, kun je met lichte activiteiten beginnen. Vermijd echter bewegingen die pijn doen, bukken en persen op het hoofd. Probeer langzamerhand steeds meer te doen, maar forceer niet. Na twee tot drie dagen ben je zover hersteld dat je de meeste activiteiten weer redelijk zelf kunt doen. Dit hangt af van de ingreep en het genezingsproces.

Het is belangrijk dat jij je aan de volgende leefregels houdt:

 • Je mag vanaf de volgende dag weer douchen en voorzichtig de haren wassen.
 • Je mag de eerste twee tot drie weken niet zwaar tillen, geen zwaar werk verrichten en niet persen of sporten.
 • Wondverzorging: laat eventueel aangebrachte pleistertjes vijf tot zeven dagen zitten.
 • Na 6 weken kun je weer alle activiteiten ondernemen.

Mogelijke complicaties en risico’s

Algemene complicaties en risico´s
Een wenkbrauwlift heeft dezelfde algemene risico s als een andere operatie, zoals:

 • een nabloeding;
 • het optreden van infecties;
 • stoornissen in de wondgenezing;
 • tijdelijke of blijvende gevoelsstoornissen van het geopereerde gebied;
 • ·elijke littekengenezing.

Specifieke complicaties bij een wenkbrauwlift
Na een wenkbrauwlift kan het voorkomen dat de wenkbrauwen wat asymmetrisch (verschillend in vorm of hoogte) zijn. Ook kan door de operatie tijdelijk of blijvend uitval van de aangezichtszenuw optreden. Dit komt zelden voor.

Uiteraard doen wij er alles aan om deze risico ‘s tot een minimum te beperken. Natuurlijk verwachten wij van jou dat jij je aan de leefregels houdt.

Wanneer neem je contact op?

In de volgende situaties is het belangrijk dat je contact opneemt:

 • Als je na de operatie koorts krijgt boven de 38,5ºC;
 • Bij pijn die niet reageert op pijnstillers;
 • Bij toenemende roodheid en zwelling van het wondgebied.

Tijdens kantooruren kun je bellen met de polikliniek plastische chirurgie,
telefoon 040 - 286 48 54.

Buiten kantooruren en in het weekend kun je contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH), telefoon 040 - 286 48 34.

Kosten en vergoedingen

Bij duidelijke klachten en belemmering van het gezichtsveld, worden de kosten van een wenkbrauwlift soms door de ziektekostenverzekering vergoed. Als je om cosmetische redenen een dergelijke ingreep wenst, worden de kosten van de operatie en de kosten van eventuele complicaties niet door de verzekering vergoed.
Wanneer geen vergoeding plaatsvindt, kan het secretariaat van jouw behandelend plastisch chirurg je informeren over de kosten.

In het Anna leiden we mensen op

Dokters, verpleegkundigen en paramedici kunnen in het Anna Ziekenhuis opgeleid worden. Dit kan betekenen dat jouw behandeling, onderzoek of operatie (mede) uitgevoerd wordt door een zorgverlener in opleiding. Als jij niet geholpen wil worden door een zorgverlener in opleiding dan kun je dit aangeven bij de dokter die jou behandelt.

Veiligheid is het allerbelangrijkste. Daarom staat de zorgverlener in opleiding altijd onder supervisie van een gediplomeerde zorgverlener.

De plastisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis werken samen met opleidingscentra en -ziekenhuizen in de regio. En met andere plastisch chirurgen in de regio Zuidoost-Brabant. Dit regiomaatschap heeft de naam ONS plastisch chirurgen.

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, stel ze dan gerust aan jouw plastisch chirurg.

Polikliniek plastische chirurgie:
Telefoon:    040 - 286 48 54
E-mail:       poli.plastische_chirurgie@st-anna.nl 
                 (vermeld altijd jouw naam en geboortedatum)

Zie ook de volgende websites: