AA-joint behandeling
Pijnbestrijding
Wat is een AA-Joint
AA is een afkorting van Atlanto (de atlas of wel drager) en Axial (de as).
De AA-joint is een halsgewricht van de nekwervels C1 en C2. Dit gewricht maakt het mogelijk dat we ons hoofd kunnen bewegen, van voor naar achteren, van links naar rechts en van boven naar beneden.
Wie is de doelgroep
Het gewricht geeft vaak klachten na een trauma. Denk hierbij aan hoofdpijn en pijn in de nek, maar ook aan stijfheid en duizeligheid of zwaar gevoel.
Een warmtebehandeling in het AA-gewricht kan dan een oplossing zijn.
Voor de behandeling
- De behandeling vindt plaats onder röntgen doorlichting. Als je zwanger bent of zou kunnen zijn, geef dit dan van tevoren door!
- Gebruik je bloedverdunners of een antistollingsmiddel, dan is het noodzakelijk dat deze medicatie wordt aangepast. Je krijgt de informatie hierover op de polikliniek.
- Na de behandeling mag je niet deelnemen aan het verkeer of met het openbaar vervoer reizen (met uitzondering van een taxi). Dit geldt alleen op de dag van de behandeling. Regel vooraf iemand die je naar huis kan begeleiden.
De behandeling
De behandeling vindt plaats in de behandelkamer. Onder röntgen doorlichting wordt de plaats bepaald waar geprikt gaat worden. Deze plaats wordt verdoofd met een injector. Dit brengt onder hoge druk een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof in de huid zodat je de prik zelf vrijwel niet voelt.
Daarna verplaatst de arts het naaldje over de wervel tot aan de ingang van het gewrichtje. Dit aftasten voel je wel. Je ervaart dit als een vreemd gevoel. Als eenmaal het naaldje in het gewricht zit voel je niets en kan het naaldje worden getest. Dit doen we door middel van een kleine prikkeling / stroom. Als de test goed is wordt de warmtebehandeling uitgevoerd gedurende zes minuten (zie folder warmtebehandeling). Op de prikplaats wordt een pleister geplakt.
Na de behandeling
- Je krijgt een controle afspraak mee naar huis.
- Na de behandeling ga je met jouw begeleider naar huis. Indien nodig kan jouw begeleider in de centrale hal een rolstoel gaan halen. Na een nekbehandeling kun je namelijk wat duizelig zijn.
- De pleister mag je ’s avonds weer verwijderen.
- Er kan een paar dagen napijn optreden. Hiervoor mag je een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol.
- De inwerktijd van de behandeling kan tot maximaal twee maanden duren. Sommige patiënten reageren sneller en kunnen na een paar weken al resultaat verwachten.
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie maar als aanvulling hierop. Heb je nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek pijnbestrijding, telefoon 040 - 286 48 61.