Behandelen heupklachten zonder operatie

Orthopedie

Download / print

Je hebt heupklachten, bijvoorbeeld door artrose. Vaak proberen wij samen met jou een operatie zo lang mogelijk uitstellen. Je volgt dan een zogenoemde conservatieve behandeling. Met als doel om gewoon weer lekker te kunnen bewegen met zo min mogelijk pijn. Je orthopeed bespreekt met je welke behandelingen je klachten mogelijk kunnen verminderen. Een behandeling zonder operatie dus. In het Anna Ziekenhuis zijn verschillende behandelingen mogelijk. Onze specialisten bespreken deze graag met jou op het speciale artrosespreekuur.

Injectie in de heup bij artrose

Een mogelijke behandeling bij een versleten heup is een injectie met een pijnstiller en ontstekingsremmer. Deze behandeling kun je krijgen om de pijn te verlichten als je een operatie uitstelt. Maar ook als niet helemaal duidelijk is of de klachten die je hebt van je heup komen. De injectie in de heup krijg je op de afdeling Radiologie. Na 6 weken kom je weer voor controle op de polikliniek. Dan bespreken we of je door de injectie minder klachten hebt.

Medicijnen tegen artrose in de heup

Artrose is slijtage van het kraakbeen. Er bestaan dan ook helaas geen medicijnen tegen artrose. Wel kan het slikken van paracetamol of andere pijnstillers helpen tegen de pijn in je heup. Samen bekijken we welke medicijnen voor jou geschikt zijn en hoe vaak en hoe lang je deze moet slikken. Zo kunnen pijnstillers helpen om beter te bewegen. 

Behandelen heupklachten met fysiotherapie

Ondanks de pijn kunnen oefeningen bij een versleten heup een positief effect hebben op je pijnklachten. Samen met je fysiotherapeut doe je oefeningen voor spierkracht, stabiliteit en om soepel te blijven. Je kunt natuurlijk ook kiezen om zelf aan de slag te gaan met oefeningen voor je heup. Je krijgt dan eenmalig uitleg en advies van een fysiotherapeut.

Leven met een versleten heup

Veranderingen in je gewoontes en leefstijl kunnen ook helpen de pijn in je heup te verminderen. In het Anna Ziekenhuis kunnen wij je hierbij begeleiden. Samen met een leefstijlcoach of fysiotherapeut kijk je welke veranderingen je kunt maken. Heb je overgewicht? Een diëtiste kan je ondersteunen bij het veranderen van je eetpatroon of je voeding.

Veelgestelde vragen

Hebben jullie een fysiotherapeut gespecialiseerd in de heup?
Ja. Onze fysiotherapeuten hebben veel ervaring met heupklachten, zoals een versleten heup.

Hoelang werkt een injectie met pijnstilling bij artrose?
Dat verschilt. Soms merk je na 2 tot 3 dagen effect van de pijnstiller, maar dit kan ook langer duren. De ontstekingsremmer gaat na ongeveer 2 weken werken. En kan dan een paar weken of zelfs maanden effect hebben.

Hoelang kan ik een heupoperatie uitstellen met deze behandelingen?
Het is niet precies te zeggen hoelang je een heupoperatie kunt uitstellen. Dit hangt bijvoorbeeld af van de ernst van je klachten, hoe je je klachten ervaart en welk effect deze behandeling(en) hebben op je klachten. 

Het proces

Uitstellen operatie bij heupklachten
Wil je een heupoperatie liever nog even uitstellen? Dan overleg je samen met je specialist welke behandeling mogelijk is. Vaak helpt een combinatie van behandelingen goed.

Terug naar de polikliniek bij heupklachten
We houden goed in de gaten of je klachten met deze behandelingen verbeteren. Als dat nodig is kom je na 2 tot 3 maanden weer op de polikliniek om de resultaten te bespreken.