Bovenooglidcorrectie (door oogarts)

Oogheelkunde

De oogarts heeft met jou besproken dat er een ooglidcorrectie bij jou wordt gedaan. Hier geven wij jou informatie over deze behandeling, zodat jij je goed kunt voorbereiden.

Wat is het?

Veel mensen hebben op oudere leeftijd uitgerekte oogleden. Soms is er zoveel huid, dat het ooglid over de ooglidrand heen hangt en een deel van de pupil bedekt. Als je hierdoor minder goed ziet, zal de oogarts jou een operatie aanraden.

De bovenoogleden gaan hangen als gevolg van het verslappen van de huid en de spier rond het oog. Soms gaat dit samen het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas. Hierdoor wordt de huid naar voren geduwd, gaat plooien of laat een bolling boven of onder het oog zien. Bij een ooglidcorrectie wordt een teveel aan huid verwijderd.

Sommige mensen hebben naast hangende bovenoogleden ook uitgezakte wenkbrauwen. In dat geval zal alleen een ooglidcorrectie maar beperkt resultaat opleveren. De arts zal dit vooraf met jou bespreken, alsook een eventuele wenkbrauwcorrectie.

Klachten

Veel mensen hebben last van een moe en zwaar gevoel in de ogen. De uitgerekte oogleden belemmeren het zicht bij bijvoorbeeld het televisie kijken of de krant lezen. Meestal worden de klachten in de loop van de dag erger. Vaak is er ook de klacht dat men er zo ‘oud’ of zo ‘moe’ uitziet.

Voor de operatie

Voor de operatie stellen we jou vragen over jouw gezondheid, of je ernstige operaties bent ondergaan, welke geneesmiddelen je gebruikt en of je rookt.

Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet je dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicijnen geven een verhoogd risico op nabloedingen en zullen daarom in overleg met jouw arts mogelijk tijdelijk gestopt moeten worden.

Na de operatie mag je niet zelf autorijden. Probeer daarom van te voren te regelen dat iemand jou na afloop naar huis begeleidt.

De operatie

Vlak voor de operatie tekent de oogarts het huiddeel af dat weggenomen zal worden. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving, je krijgt enkele kleine verdovingsprikken.

Tijdens de operatie wordt het huidoverschot weggehaald, eventueel gecombineerd met het verwijderen of verplaatsen van het overtollige vetweefsel.
Het litteken van de operatie valt weg in de huidplooi van het bovenooglid. Deze littekens trekken bij en zijn vrijwel altijd onopvallend.

Na de operatie

  • Na de operatie kunnen de oogleden dik, blauw en gezwollen zijn, maar vrijwel nooit zo erg dat je niet meer kunt zien.
  • Er wordt geen verband aangebracht zodat wassen en douchen mogelijk blijft. We raden je wel aan om de huid droog te deppen.
  • Om pijn en zwelling tegen te gaan adviseren we je om thuis de eerste dagen de oogleden te koelen. Gebruik hiervoor iets kouds uit de koelkast, een coolpack of een speciale gelbril. Een pijnstiller is dan meestal niet eens nodig.
  • Na 5 tot 7 dagen worden de hechtingen verwijderd. Daarna kun je de littekens eventueel met vitamine E crème insmeren.
  • Vermijd direct in de zon kijken.
  • Over het algemeen is de ingreep weinig belastend en levert het een goed resultaat op.

Complicaties & risico’s

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Echter ook aan deze operaties is een zeker risico verbonden:

  • Soms komt achteraf een meer dan normale onderhuidse bloeding voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt dan wel langer voordat het normale uiterlijk is hersteld.
  • Het kan voorkomen dat de eerste tijd na de operatie de ogen niet geheel te openen of te sluiten zijn.
  • Soms kan een holte met vocht (epitheelcyste) ontstaan in het litteken. Dit komt echter zelden voor.

Wanneer na een ooglidoperatie het oog naar voren komt of het oog zeer slecht gaat zien, neem dan zo snel mogelijk contact op met de oogarts, of ga direct naar het ziekenhuis.

Vergoeding

Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Zij kunnen je informeren of de kosten van de ingreep worden vergoed.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek van de oogartsen, telefoonnummer 040 - 286 48 25.