Ooglidrandontsteking (blepharitis)

Oogheelkunde

Download / print

Inleiding

Ooglidontsteking (blepharitis) is een ontsteking van de ooglidrand. Het gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog. Het is bijna altijd een chronisch probleem en kan al in de vroege jeugdjaren ontstaan maar ook nog op oudere leeftijd voorkomen.

Oorzaak

Overmatige vetproductie van de talgklieren in de oogleden blijft aan de oogharen kleven en wordt vervolgens zuur. Hierdoor raken de ooglidranden geïrriteerd en ontstoken. Wanneer bacteriën, die normalerwijs geen afwijkingen veroorzaken, de overhand krijgen kunnen zij een ontsteking veroorzaken.
In veel gevallen gaat dit ziektebeeld gepaard met eczeem seborrhoicum. Dit is een vorm van eczeem waarbij de huid erg vettig of droog en schilferig kan zijn. Soms komen beide verschijnselen afwisselend voor.

Verschijnselen

De verschijnselen bestaan uit een stekend, branderig gevoel en pijnlijke rode oogleden. Er kunnen complicaties ontstaan, waarbij het oog zelf geïnfecteerd raakt. Aantasting van het hoornvlies door zweer vorming komt soms voor.

Behandeling

Het is noodzakelijk de oogharen van beide oogleden regelmatig te reinigen met behulp van wattentipjes. Aanbevolen wordt dit een à tweemaal daags te doen. Eerst de oogharen borstelen met een kraanwater natgemaakte wattentip om te 'weken', vervolgens met een droge tip de korsten en schilfers verwijderen. Ook met babyshampoo of kant en klare zeepproducten worden goede resultaten bereikt.
In ernstiger situaties dient, nadat de oogharen gereinigd zijn, nabehandeld te worden met oogzalf. Het is verstandig de ooglidreiniging ook in de rustiger fasen van de aandoening toch dagelijks vol te houden. Op deze manier wordt zoveel mogelijk de vetverzuring tegengegaan.

Heb je nog vragen?

Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde, telefoon: 040 - 286 48 25.

Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandeld specialist.