Orthoptie

Oogheelkunde

Download / print

Wat is orthoptie

Orthoptie wil zeggen ‘recht kijken’.

Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Door een rechte oogstand kunnen beide ogen zich zo goed mogelijk ontwikkelen.
Als er iets mankeert aan de oogstand of aan de samenwerking tussen de ogen, wordt een orthoptist ingeschakeld. De orthoptist is een paramedicus die verantwoordelijk is voor dit specifieke gedeelte van de oogheelkunde.

Met welke klachten kun je bij de orthoptist terecht

De orthoptist onderzoekt en behandelt onder andere:

  • scheelzien
  • een lui oog
  • dubbelzien
  • hoofdpijn/leesklachten

Scheelzien
Wanneer ogen niet recht staan is er sprake van scheelzien. Dit wordt in de volksmond ook wel “loenzen” genoemd. De orthoptist onderzoekt dit en bepaalt welke behandeling het meest geschikt is. De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een bril en/of oefeningen. In bepaalde gevallen is het nodig het scheelzien te verhelpen door een operatie. Meer informatie over scheelzien kun je vinden onder “scheelzien”

Een lui oog
Als op jonge leeftijd één van beide ogen onvoldoende gebruikt wordt, ontwikkelt de gezichtsscherpte van dat oog zich niet goed. We noemen dit een lui oog. Een lui oog kan alleen verholpen worden als het op tijd wordt behandeld, door het afplakken van het goede oog en/of het voorschrijven van een bril.

Dubbelzien
Als de oogstand op volwassen leeftijd verandert kan dubbelzien ontstaan. Na onderzoek bepaalt de orthoptist de juiste behandelmethoden. Ook kan de orthoptist oefeningen of speciale brilcorrecties voorschrijven. Soms is een operatie aan de oogspieren nodig.

Hoofdpijn/leesklachten
De orthoptist onderzoekt en behandelt stoornissen op het gebied van verminderde samenwerking tussen de ogen. Oefeningen en/of brilcorrecties kunnen deze klachten vaak verhelpen.

Vragen?

Heb je vragen, dan kun je contact opnemen met: poli oogheelkunde, telefoon 040 - 286 48 25.