Allergie-huidtesten (longgeneeskunde)

Longgeneeskunde

Download / print

De longarts heeft voorgesteld om een allergie-huidtest te doen. Dit onderzoek wordt gedaan om te beoordelen of jouw klachten veroorzaakt worden door een allergie.

Wat zijn allergieën

Ons afweersysteem reageert op lichaamsvreemde en mogelijk ziekteverwekkende binnendringers zoals bacteriën en virussen.

Normaal reageert ons lichaam niet op onschadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers van katten en honden, uitwerpselen van de huisstofmijt, schimmels enzovoort. Bij ongeveer 25 % van de bevolking geeft het afweersysteem echter wel een reactie op bovengenoemde stoffen. Dit noemen we allergie.

Allergie kan onder andere ook optreden bij het eten van bepaald voedsel of het in contact komen van stoffen met de huid (bijvoorbeeld nikkel in sieraden).

Allergische reacties

Er zijn vier typen allergische reacties, waarvan de type 1 (het ‘onmiddellijke’ type) en de type 4 reactie (het ‘vertraagde’ type) het meest frequent voorkomen. Hooikoorts en voedselallergie behoren bijvoorbeeld tot de type 1 reactie terwijl contactallergie tot de type 4 reactie behoort.

Hoe vindt de huidtest plaats

Er wordt gebruik gemaakt van een aantal verschillende standaard-vloeistoffen. Indien er verdenking is van een allergie die niet voorkomt in deze standaardreeks kan deze vloeistof aan de reeks toegevoegd worden. Twee vloeistoffen hiervan zijn zogenaamde ‘controlevloeistoffen’, dit wil zeggen dat de huid altijd moet reageren op de eerste vloeistof, en nooit mag reageren op de tweede vloeistof.

Van elke vloeistof wordt een druppel op de huid aangebracht, en vervolgens wordt er op de plaats van elke druppel met een naaldje een prik in de huid gegeven. Hierna dien je vijftien minuten te wachten tot er een reactie zichtbaar is.

Indien je allergisch bent voor een bepaalde stof zwelt de huid op de plaats van het prikje wat op en wordt misschien wat rood. Ook kan er op deze plaats wat jeuk optreden.

Wat kun je na het onderzoek verwachten

Binnen enkele uren verdwijnen de huidreacties. Hierna heb je van het onderzoek totaal geen last meer. Late huidreacties kunnen tot maximaal zes uur na het prikken optreden. Bij schimmelpreparaten kunnen deze tot maximaal 72 uur na het prikken optreden.

Medicijnen

Indien je medicijnen tegen allergie (anti-histaminica) gebruikt mag je deze minimaal 1 week vóór het onderzoek niet meer innemen.

Complicaties

Over het algemeen zijn er geen complicaties te verwachten.

In enkele gevallen kan er een overgevoeligheidsreactie optreden.
Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de functieafdeling, telefoon 040 - 286 48 33.