Zuurstofgebruik in het ziekenhuis

Longgeneeskunde

Download / print

Waarom is het gebruik van zuurstof nodig?

Leven kost energie. Voor lopen, praten en zelfs voor ‘niks doen’ is energie nodig. Ons lichaam maakt energie door het verbranden van voedsel.
Bij die verbranding is zuurstof noodzakelijk.

Onze ademhaling zorgt voor de aanvoer van zuurstof en voor de afvoer van koolzuur. Als de zuurstof is verbruikt blijft er koolzuurgas over. Deze afvalstof wordt ook via de bloedvaten teruggebracht naar de longen.

Bij emfyseem of een andere chronische longaandoening kan de aanvoer van zuurstof via de longen naar het bloed verminderd zijn. Deze te lage zuurstoftoevoer kan eventueel gepaard gaan met klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, sufheid of hartklachten.

Toediening van extra zuurstof kan deze problemen voorkomen/verhelpen. Daarnaast zorgt het ervoor dat jouw conditie minder snel achteruit gaat. De ervaring leert dat patiënten met extra zuurstof tot meer in staat zijn.
Bedenk: zuurstof moet gezien worden als een geneesmiddel dat niet verslavend werkt.

Wanneer is gebruik van extra zuurstof nodig

Jouw specialist schrijft zo nodig extra zuurstof, bijvoorbeeld bij:

 • kortademigheid
 • onrust
 • moeite om in slaap komen
 • verwardheid
 • blauw verkleurde nagels en/of lippen
 • sufheid, duizeligheid
 • hoofdpijn

Afhankelijk van het voorschrift van de specialist, stelt de verpleegkundige de zuurstofapparatuur in op een aantal liters zuurstof per minuut.
Een onderhoudsbehandeling met zuurstof is niet alleen belastend voor jou, maar ook heel kostbaar. Als je rookt heeft extra zuurstof geen zin: roken doet het effect van zuurstof teniet. Daarnaast is roken gecombineerd met zuurstof erg gevaarlijk. De kans op brand en brandwonden is groot, zowel voor jou zelf als voor jouw omgeving.

Voordat je kunt beginnen met zuurstof moet je gestopt zijn met roken.

Hoe wordt zuurstof gebruikt

Met een neusbril, neuskatheter of masker komt de zuurstof via de neus in de longen. Bij sommige mensen geeft dit irritatie van de neus of keel, meestal pas als er meer dan 4 liter per minuut wordt toegediend. Bij deze klachten wordt de zuurstof bevochtigd met water. Bij 6 liter of meer wordt er altijd bevochtigd met water.

Een neuskatheter wordt ingebracht door de verpleegkundige. Over het gebruik van een neusbril wordt door de verpleegkundige uitleg gegeven.
Bij 6 liter zuurstof of meer per minuut krijg je een zuurstofmasker. Over het gebruik van het masker krijg je ook uitleg van de verpleegkundige.

Als je ook zuurstof moet gebruiken wanneer je naar het toilet gaat of bij andere inspanning, dan krijg je van de verpleegkundige een verlengslang.

Extra zuurstof vermindert niet altijd de kortademigheid tijdens inspanning, maar onze ervaring is wel dat de conditie van veel longpatiënten stap voor stap verbetert door het gebruik van zuurstof bij training en inspanning.

Gebruik nooit op eigen initiatief meer zuurstof dan voorgeschreven is. Teveel zuurstof kan averechts werken.

Samenvatting

 • Zuurstof is nodig om te leven. Via de ademhaling krijg je de benodigde zuurstof.
 • Voordat je kunt beginnen met extra zuurstof moet je gestopt zijn met roken.
 • Zuurstoftekort kan hartklachten en benauwdheid veroorzaken.
 • De specialist bepaalt de hoeveelheid extra zuurstof. Verander dit nooit op eigen initiatief.

Als je met extra zuurstof naar huis gaat, is er nog een aanvullende folder ‘Zuurstof thuis’. Vraag er naar bij de verpleegkundige.

Heb je vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als een aanvulling hierop. Zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Heb je vragen?
Voor medische vragen: op deze afdeling gebruiken we BeterDichtbij. Dit is een app waarmee je berichten kunt sturen naar je dokter of verpleegkundige. Je krijgt altijd binnen 3 werkdagen antwoord. Als patiënt krijg je een uitnodiging voor BeterDichtbij via e-mail. Heb je die niet gehad of kun je die niet meer vinden? Laat het ons dan weten: loop even langs de polikliniek of vul het contactformulier in op de website.

Je kunt ook bellen naar de polikliniek longgeneeskunde van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur. Telefoonnummer: 040 - 286 4871.

Deze informatie kwam tot stand met medewerking van dr. M.J Kampelmacher,   Internist-Intensivist, verbonden aan het Centrum voor Thuis Beademing in het UMC in Utrecht.