Hongerproef/Vastenproef

Download / print

Inleiding

Je behandelend specialist heeft met jou afgesproken dat je een hongerproef (vastenproef) zult ondergaan. In deze informatie geven wij je meer informatie over dit onderwerp.

Wat is een hongerproef (vastenproef)

Bij een hongerproef (vastenproef) mag je gedurende maximaal 3 dagen niets eten. Onder normale omstandigheden daalt hierdoor je bloedsuikerspiegel langzaam tot een bepaald niveau. Indien de suikerregulatie in je lichaam niet goed is, bijvoorbeeld door een overproductie van het hormoon insuline, kan de bloedsuikerspiegel sneller en meer dan normaal gaan dalen. Deze test geeft vooral inzicht in de productie van insuline.

Voorbereiding thuis

De avond voorafgaand aan het onderzoek mag je vanaf 18.30 u niets meer eten en slechts calorievrij drinken. Alleen water, thee suiker en koffie zonder suiker en/of melk zijn toegestaan.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

De proef start na het avondeten om ongeveer 18.30 uur de avond voor opname. Vanaf dat moment mag je niet meer eten en alleen calorievrij drinken (water). Je meldt je ’s ochtends op de afgesproken tijd op de afgesproken afdeling. Om 9.00 uur wordt bij jou voor de eerste keer bloed afgenomen uit de vinger. Om 15.00 uur en om 21.00 uur wordt eveneens bloed afgenomen uit de vinger. De tweede en derde dag wordt dit herhaald.
Uit het afgenomen bloed wordt je suikerspiegel gemeten. Wanneer je suikerspiegel te laag wordt (hypo), wordt er extra bloed afgenomen.

Duur van het onderzoek

Voor dit onderzoek moet je maximaal 3 dagen in het ziekenhuis verblijven.

Bijwerkingen

Het kan zijn dat jij je slap en hongerig gaat voelen.

Samenvatting

  • Met dit onderzoek kunnen afwijkingen in de suikerregulatie worden aangetoond.
  • Je mag vanaf 18.30 uur de avond voorafgaand aan het onderzoek en tijdens het onderzoek niet eten en slechts calorievrij drinken.
  • 3 keer per dag (om 9.00, 15.00 en 21.00 uur) wordt bij jou bloed afgenomen uit de vinger.
  • Indien je suikerspiegel te laag wordt, zal extra bloed worden afgenomen.
  • Het onderzoek duurt maximaal drie dagen.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor kun je alles nog eens rustig nalezen. Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met het laboratorium, telefoon: 040 - 286 48 66. Met medische vragen kun je terecht bij je behandelende specialist.

Je afspraak is gepland op:

Datum:  __________________

Tijd:      __________________

Afdeling:__________________