Glucose dagcurve

Download / print

Wat is een glucose dagcurve

Een glucose dagcurve is een onderzoek waarbij het suikergehalte (glucosegehalte) op verschillende tijden gemeten kan worden. Dit kan zijn met een tweepuntsdagcurve (8.00 u en 11.00 u) of een driepuntsdagcurve (8.00 u, 11.00 u en 16.00 u). Als je ingesteld moet worden zal er een instelcurve worden gedaan, hiervoor kun je worden opgenomen op de afdeling.

Voorbereiding thuis

De avond voorafgaand aan dit onderzoek moet je vanaf 24.00 uur nuchter blijven. Dit betekent dat je niet meer mag eten of roken. Water drinken mag wel, ook koffie en thee zijn toegestaan, echter zonder suiker en/of melk. Je mag jouw medicijnen ook niet gebruiken, dit geldt ook voor insuline of andere bloedsuikerverlagende medicijnen.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

Je meldt je om 8.00 u op het afnamelaboratorium, route 6. Dit kan op elke werkdag. Ben je opgenomen in het ziekenhuis dan krijg je het onderzoek op  de afdeling waar je bent opgenomen.

  • Er wordt bloed afgenomen door middel van een prik in de vinger. Als er tegelijk met de glucose dagcurve nog andere onderzoeken zijn aangevraagd, word je om 8.00 u ook uit de arm geprikt.
  • Na de prik van 8.00 u mag je naar huis, om 11.00 u mag jij je dan opnieuw bij het afname-laboratorium melden. Je wordt dan opnieuw uit de vinger geprikt. In de tussentijd mag je ontbijten en jouw medicijnen gebruiken.
  • Als je een tweepuntsdagcurve hebt ben je na de prik van 11.00 u klaar. Heb je een driepuntsdagcurve dan moet je om 16.00 u nogmaals komen voor een prik in de vinger. Na deze afname ben je klaar.
  • Heb je een instelcurve dan word je op de volgende tijden in de vinger geprikt: 7.00 u, 10.00 u, 11.30 u, 14.00 u, 17.00 u, 20.00 u en 23.00 u.

Duur van het onderzoek

Het is mogelijk om in het ziekenhuis te blijven tot de prik van 11.00 u.
Je kunt in de dagcurveruimte eventuele medicijnen innemen en/of insuline spuiten. Voor jouw medicijnen en ontbijt dien je zelf te zorgen, koffie en thee zijn aanwezig.

Samenvatting

  • Met dit onderzoek wordt gekeken naar het suikergehalte in het bloed.
  • De avond voorafgaand aan dit onderzoek moet je vanaf 24.00 uur nuchter blijven. Dit betekent dat je niet meer mag eten of roken. Water drinken mag wel, ook koffie en thee zijn toegestaan, echter zonder suiker en/of melk. Je mag ook ’s ochtends geen medicijnen innemen of inspuiten.
  • Bij een tweepuntsdagcurve wordt bloed afgenomen om 8.00 u en 11.00 u door middel van een vingerprik.
  • Bij een driepuntsdagcurve wordt ook nog geprikt om 16.00 u.
  • Na de eerste vingerprik mag je ontbijten en je medicijnen innemen of inspuiten.

 

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met het laboratorium, telefoon: 040 - 286 48 66.

Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelende specialist.