Operatie neustussenschot (septumcorrectie)

Keel-neus-oorheelkunde (KNO)

Bij een septumcorrectie zetten wij een scheef neustussenschot weer recht. De doorgang van de neus verbetert, waardoor klachten als een verstopte neus of hoofdpijn verminderen of verdwijnen. Onderstaande informatie helpt je bij het voorbereiden op de operatie.

Wat is het neustussenschot

Het neustussenschot (neusseptum of kortweg septum) zit in het midden van de neus. Het verdeelt de doorgang in 2 helften. De bovenkant grenst aan de neusrug, de onderkant aan het gehemelte, de voorkant aan de neuspunt en de achterkant aan de neus- en keelholte. De lengte van het neustussenschot is van voor naar achter 7 tot 10 cm. Het bestaat voor een deel uit kraakbeen en voor een deel uit bot. Het kraakbeen zit aan de voorkant, daar is de neus beweeglijk. Het biedt steun aan de neuspunt en de neusrug. Het neustussenschot is helemaal bedekt met slijmvlies dat vochtig is door de productie van neusslijm. Dit slijm wordt door trilhaartjes op het neusslijmvlies naar achteren (neus-keelholte) gebracht en daar ingeslikt.

Welke klachten geeft een scheef neustussenschot

De meeste mensen hebben een recht neustussenschot. Door een klap tegen de neus kan de neus scheef gaan staan en de doorgang van de neus belemmeren. Bij een scheef neustussenschot ontstaan de volgende klachten:

  • Neusverstopping.
  • Hoofdpijn. Als de verbinding tussen de neusbijholten en de neus is belemmerd, ontstaat onderdruk in de neusbijholten. Dit kan hoofdpijn geven.
  • Ontsteking (kaakontsteking of sinusitis). Het slijm uit de neusbijholten kan minder makkelijk naar de neus. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan, waardoor je ook hoofdpijn kunt krijgen.

Onderzoek en diagnose

Soms is een scheef neustussenschot aan de buitenkant duidelijk te zien.
De neus staat scheef of de neuspunt en/of de neusrug is onvoldoende gesteund. Dat het tussenschot scheef staat, is meestal pas duidelijk nadat de behandelend arts er goed naar heeft gekeken. De arts bekijkt jouw neus met een neusspeculum of een neusendoscoop.

Over de operatie

Bij een septumcorrectie opereren we inwendig. Je krijgt aan de buitenkant van jouw neus dus geen litteken. De operatie vindt altijd plaats onder anesthesie (narcose). De meeste mensen gaan na een septumcorrectie dezelfde dag weer naar huis.

Wat gaan we doen

In de neus maken we het slijmvlies van het neustussenschot los. Dit gebeurt met een klein sneetje in het slijmvlies. Hierna kan het scheefstaande kraakbenige en benige deel worden bereikt en rechtgezet.
We verwijderen de delen die uitsteken en corrigeren de kromme delen. Het neustussenschot wordt daarna (soms tijdelijk) op de goede plek gehouden door in de neus ingebrachte gazen (tampons). Zo kunnen het slijmvlies, kraakbeen en bot weer aan elkaar vastgroeien. Ook wordt er ter versteviging een plastic plaatje aan beide kanten ingebracht. Dit om alles op de juiste plaats te houden. De plastic plaatjes worden na 1 week op de poli verwijderd. 

Combinatie met andere operaties

Soms combineren we een septumcorrectie met een andere operatie aan de neus of neusbijholten. Bijvoorbeeld een operatie waarbij we nauwste plaats van de neus verruimen (een zogenaamde spreader graft) of waarbij een gat in het neustussenschot wordt gesloten. Het kan ook nodig zijn om de vorm van de neus te veranderen, bijvoorbeeld na een trauma.

Na de operatie

De dagen na de operatie lekt er bloederig vocht door het pleisterverband. Dit is normaal, je hoeft je niet ongerust te maken. Je kunt last hebben van niezen of niesbuien door de tampons in jouw neus. Deze prikkelen het neusslijmvlies. Je kunt het beste met open mond niezen.

Controleafspraak

Na enkele dagen verwijderen we op de polikliniek de pleisters en tampons. Tijdens de 6 weken daarna spoel je 3 tot 4 keer per dag jouw neus met zout water. Neem daarvoor 1 afgestreken theelepel zout op 1 glas lauw water. Meer hierover lees je in de folder 'Neus spoelen met zout water'. Tijdens deze periode mag je jouw neus niet snuiten, maar wel ophalen.

Bijwerkingen en complicaties

Hoe goed een operatie ook is uitgevoerd, er kunnen altijd complicaties ontstaan. Denk aan bloedingen, een infectie of een gestoorde wondgenezing. De kans dat complicaties optreden, is heel klein, maar die kans wordt groter wanneer jij je niet houdt aan de voorschriften van jouw behandelend arts. Ook wanneer je bloedverdunnende medicijnen blijft gebruiken (zoals aspirine, Ascal, S introm of Marcoumar), is de kans op complicaties groter. Sommige mensen hebben een doof gevoel van de boventanden. Dan zijn er kleine gevoelszenuwen beschadigd. Dit verdwijnt vanzelf, het normale gevoel komt meestal binnen een paar weken terug.

Wanneer contact opnemen

Als je pijn hebt in de neus in combinatie met koorts, neem je contact op met de polikliniek keel- neus- en oorheelkunde.

Leefregels na een septumcorrectie

  • Je neemt de eerste week na ontslag rust.
  • Wees voorzichtig met activiteiten waar het hoofd rood van wordt: persen, tillen, bukken enzovoort.
  • De eerste week niet in de volle zon.
  • Werk of school: na 7 dagen.
  • Zwemmen: na 14 dagen.
  • Sporten: de eerste 6 weken geen contactsporten. Hardlopen en fitnes mag na 2 weken.
  • Haren wassen mag.
  • Er is geen speciaal dieet nodig na de operatie, ook geen extra medicijnen.
  • Bij neusverstopping Xylometazoline neusspray 2x daags gebruiken en na 10 dagen stoppen!
  • De eerste 6 weken de neus niet snuiten, ophalen mag wel.
  • Afhankelijk van de gekozen operatie-techniek heb je mogelijk tijdelijk kunststof plaatjes in de neus. Deze worden na een week poliklinisch verwijderd.
  • Dit is het moment om te stoppen met roken! Indien je niet wilt/kunt stoppen, wacht dan in ieder geval tot 14 dagen na de ingreep.

Wat te doen bij vragen of problemen?

Mochten er zich problemen voordoen, dan kun je altijd bellen naar:

Dagelijks
8.30 - 17.00 uur: polikliniek KNO 040 - 286 48 52
Na 17.00 uur: S.E.H. (spoedeisende hulp), 040 - 286 48 34
of de dienstdoende huisarts.

Op de dag van de ingreep
8.00 - 18.00 uur: dagcentrum 040 - 286 48 42
Vrijdag is het dagcentrum geopend