Neuro-echografie

Klinische neurofysiologie

Download / print

Inleiding

Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun jij je goed op dit onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het resultaat van het onderzoek. Hier geven wij jou meer informatie over het echografie onderzoek.

Wat is neuro-echografie

Neuro-echografie is een onderzoek waarbij onder andere zenuwen en spieren in jouw lichaam zichtbaar gemaakt kunnen worden met behulp van geluidsgolven. Deze zijn niet hoorbaar, onschadelijk en niet pijnlijk.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.

Waar vindt het onderzoek plaats

In de afspraakbrief kun je lezen waar het onderzoek plaatsvindt.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt mag je deze normaal innemen.

Kleding
Voor het onderzoek is er geen speciale voorbereiding noodzakelijk. Wel is het aan te raden om makkelijk zittende kleding aan te doen. Bijvoorbeeld een t-shirt met daaroverheen een vest of blouse.

Voorbereiden
Eventuele voorbereiding is afhankelijk van de vraagstelling en te onderzoeken lichaamsdeel. Deze wordt beschreven in jouw afspraakbrief.

Hoe verloopt het onderzoek

In de onderzoekkamer kom je op een onderzoektafel te liggen. Een laborant of neuroloog brengt wat gel aan op de huid en beweegt met een klein apparaat (een transducer) over het te onderzoeken lichaamsdeel. Op de monitor kijkt de laborant of neuroloog naar de beelden en maakt daar foto’s van. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

NB: Bij kinderen van 0 tot 3 jaar vindt het onderzoek bij voorkeur kort na een voeding plaats. Het is handig om een flesje drinken of een speentje mee te brengen.

Hoe krijg je de uitslag

Een laborant of neuroloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. Je kunt bij jouw behandelend arts terecht voor de uitslag.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is bedoeld om je goed te informeren over het komende onderzoek. Heb je nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling KNF. Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant je nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers Anna Ziekenhuis
Algemeen 040 - 286 40 40
Afdeling KNF 040 - 286 48 29