EEG
Klinische neurofysiologie
Inleiding
Je hebt binnenkort een afspraak voor een EEG. Dit staat voor Elektro-Encefalo-Grafie. Een EEG is een onderzoek waarbij wij de elektrische activiteit van de hersenen meten en vastleggen. Afdeling Klinische Neurofysiologie Je wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), route 24. KNF-laboranten voeren het onderzoek uit en analyseren de onderzoeksgegevens.
De uitslag van het onderzoek bespreek je met jouw behandelend arts.
De voorbereiding en het onderzoek duren in totaal ongeveer 45 minuten.
Hier vertellen wij jou hoe jij je het best kunt voorbereiden, hoe het onderzoek verloopt en hoe het daarna gaat.
Hoe bereid jij je voor
Je bereidt je zowel thuis als in het ziekenhuis voor.
1. Thuis
Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, blijf je deze innemen volgens afspraak met jouw arts. Neem ook jouw huidige medicijnlijst mee. Mocht je deze niet hebben, dan kun je deze bij jouw eigen apotheek afhalen.
Verzorging en hulpmiddelen
- Was jouw haar de dag vóór het onderzoek. Tijdens het onderzoek mag je geen haarlak, versteviging, gel en crème in jouw haar hebben.
- Let op: Meld bij het maken van de afspraak of je een haarprothese of extensions draagt.
- Je mag tijdens het onderzoek geen oorbellen en gehoorapparaten in.
2. Ziekenhuis
Als je in het ziekenhuis aankomt, ga je naar de KNF-afdeling in het souterrain: route 24.
Elektroden aanbrengen
Het aanbrengen van de elektroden gaat als volgt:
- Bij de registratie krijg je een muts met daarin elektroden op jouw hoofd bevestigd.
- Ook bevestigen wij ze op de oorlellen of achter de oren.
- Vervolgens wordt de huid onder de elektroden opgeruwd met een stompe naald, om goed contact tussen de hoofdhuid en elektroden mogelijk te maken. De meeste patiënten vinden dit hinderlijk, maar niet pijnlijk.
- Hierna brengen wij contactgel aan.
Wat gebeurt er tijdens het onderzoek
EEG-opnamestation
De bevestigde elektroden in de muts zijn verbonden met een EEG-opnamestation. Deze kan de elektrische activiteit van de hersenen meten en vastleggen. Het onderzoek heeft geen invloed op het functioneren van jouw hersenen en er zijn geen risico's aan verbonden.
Opdrachten
Tijdens het onderzoek lig je op een gemakkelijk bed, de meeste tijd met gesloten ogen. Af en toe vragen wij jou om bepaalde opdrachten uit te voeren, zoals even de ogen te openen en weer te sluiten en enige minuten diep te zuchten.
Flitsen
Aan het einde van het onderzoek wordt een flitslamp boven jouw hoofd geplaatst, waarbij je met gesloten ogen verschillende flitsen en/of kleuren te zien krijgt. Wanneer jij je tijdens het onderzoek onbehagelijk voelt of klachten ervaart, kun je dit altijd melden.
Wat gebeurt er na het onderzoek
De gebruikte contactgel kun je thuis gemakkelijk uit jouw haar wassen met shampoo. De uitslag van het onderzoek bespreek je volgens afspraak met jouw behandelend arts.
Wat te doen bij ziekte of verhindering
Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.
Heb je nog vragen?
Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist. Als je vragen hebt over jouw onderzoek, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoon: 040 - 286 48 29.
Wanneer en waar word je verwacht?
Datum van onderzoek: ______________________________________
Tijd: ______________________________________
Je wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (route 24).