Slaaponderzoek PG (Polygrafie)

Klinische neurofysiologie

Inleiding

Je hebt binnenkort een afspraak voor het slaaponderzoek PG. PG staat voor polygrafie en betekent slaaponderzoek. Met elektroden registreren we verschillende lichaamssignalen die verband houden met jouw ademhaling tijdens de slaap. Hier vertellen we jou hoe jij je het beste kunt voorbereiden en hoe het onderzoek verloopt.

Het slaaponderzoek duurt één nacht waarbij je thuis slaapt. In sommige gevallen slaap je in het ziekenhuis. Indien dat het geval is zal  jouw behandelend arts dat vooraf met jou bespreken.

Voorbereiding voor het onderzoek die u thuis treft

Medicijnen en hulpmiddelen
Als je medicijnen gebruikt, blijf je deze innemen volgens afspraak met jouw arts. Neem verder jouw adem-ondersteuningsmasker mee, als je die gebruikt.

Kleding
Voor de nacht doe je een shirtje met korte mouw aan (géén hemd). Dit shirt houd je gedurende de nacht van het onderzoek aan. Houd er rekening mee, dat je jouw bovenkleding niet meer kunt wisselen als alle elektroden en sensoren zijn aangesloten. Na het aansluiten kun je een blouse of vest over de elektroden en sensoren aandoen.

Voorbereiding voor het onderzoek als je eenmaal in het ziekenhuis bent

Als je in het ziekenhuis aankomt, ga je naar de polikliniek klinische neurofysiologie (KNF). route 24. Meld je daar aan bij de balie en neem plaats in de wachtruimte.

Aanbrengen van elektroden en sensoren
In het ziekenhuis worden de elektroden en sensoren bevestigd. Hiermee worden enkele lichaamssignalen gemeten:

  • Snurkgeluiden, met behulp van een elektrode in de hals.
  • Zuurstofgehalte in bloed, met een sensor op een vinger.
  • Ademhaling:
    • Borstademhaling, met een elastische band om de borstkas.                 
    • Buikademhaling, met een elastische band om de buik.                           
    • Neusademhaling, met behulp van een neuscanule. Dit is een soort rubber slangetje wat net voorin de neus wordt bevestigd.

De sensoren en elektroden zijn met kabels aan een opnameapparaat verbonden, die de verschillende signalen meet en vastlegt.

Als alles is bevestigd krijg je van de KNF-assistente instructie wat je zelf thuis moet doen. Daarna ga je naar huis of word je, in geval van opname, naar jouw kamer in het ziekenhuis begeleid.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek thuis

Gewoonten
Als je bepaalde gewoonten heeft voor het slapen gaan, dan kun je daar gerust aan vasthouden.

Opnameapparaat
Het opnameapparaat heeft geen invloed op het alledaags functioneren en er zijn geen risico's aan verbonden.

Tas
Het opnameapparaat zit in een tasje bevestigd op borsthoogte met behulp van verstelbare bandjes. Deze draag je overdag en ‘s nachts bij je. In bed kun je jouw gewone slaaphouding aannemen. Buikligging kan lastig zijn omdat het tasje op jouw buik is bevestigd.

Wat gebeurt er na het onderzoek

De volgende ochtend ontkoppel je zelf het opnameapparaat, de elektroden en sensoren volgens de instructie van de KNF-assistente. Daarna lever je deze om 8.00 uur (uiterlijk om 8.30 uur) in bij het slaapcentrum, route 24.

Uitslag
Het resultaat van het onderzoek wordt besproken in een wekelijks overleg met een longarts, neuroloog, KNO-arts, kaakchirurg, KNF-laboranten en OSAS-verpleegkundige (deze is gespecialiseerd in slaapapneu). Op basis van het resultaat van jouw onderzoek wordt in dit overleg ook besproken bij welk specialisme jouw behandeling wordt voortgezet. Vervolgens word je gebeld om een afspraak te plannen bij dit specialisme.

De uitslag van het onderzoek wordt met jou besproken op de vervolgafspraak met jouw behandelend arts.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend arts.

Als je vragen hebt over jouw onderzoek, neem dan contact op met het slaapcentrum, telefoon: 040 - 286 48 29.

Datum van onderzoek:            ______________________________________

Tijd:                                      ______________________________________

Je wordt verwacht in het slaapcentrum, route 24. Het slaapcentrum is gevestigd op de polikliniek klinische neurofysiologie (KNF).