24-uurs EEG (thuis)

Klinische neurofysiologie

Download / print

Inleiding

Je hebt binnenkort een afspraak voor een 24-uurs EEG (Elektro-Encefalo-Gram). Dit is een onderzoek waarbij wij de elektrische activiteit van jouw hersenen 24 uur lang meten met elektroden. Met zo’n langdurige EEG-registratie willen wij sporadisch voorkomende afwijkingen opsporen.

Je wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), route 24. Na het aanbrengen van de elektroden kun je gewoon naar huis. KNF-laboranten voeren het onderzoek uit en analyseren de onderzoeksgegevens. De uitslag van het onderzoek bespreek je met jouw behandelend arts.

Hier vertellen wij jou hoe jij je het best kunt voorbereiden, hoe het onderzoek verloopt en hoe het daarna gaat.

Hoe bereid jij je voor

Je bereidt je zowel thuis als in het ziekenhuis voor op het EEG.

1. Thuis

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, blijf je deze innemen volgens afspraak met jouw arts.

Verzorging

  • Was jouw haar de dag vóór het onderzoek. Op de dag zelf mag dat niet, omdat wij anders de elektroden niet goed kunnen bevestigen.
  • Let op: Meld bij het maken van de afspraak of je een haarprothese of extensions draagt.
  • Op de dag van het onderzoek mag je de volgende producten niet gebruiken: haarlak, versteviging, gel en crème.

Kleding
Je kunt het best bovenkleding met voorsluiting aantrekken, met daaronder een T-shirt of hemd. Na het aanbrengen van de elektroden is het niet meer mogelijk van bovenkleding te wisselen. Je kunt na het aanbrengen van de elektroden wel een hoofddoek, muts of petje dragen.

2. Ziekenhuis

Als je in het ziekenhuis aankomt, ga je voor de voorbereiding naar de KNF-afdeling, route 24.

Dagboekje
Voor een goede beoordeling van het onderzoek is het voor de arts van belang exact te weten wat je zoal hebt gedaan en hoe jij je daarbij gevoeld heeft. Daarom krijg je een dagboekje.
Hierin noteer je jouw bezigheden, eventuele klachten, inname van medicijnen en/of bijzonderheden. Ook de bijbehorende tijden houd je hierin bij. Verder is het belangrijk dat je mogelijke klachten en gevoelens van onbehagen nauwkeurig vastlegt.

Elektroden aanbrengen
Het aanbrengen van de elektroden gaat als volgt:

  • Met een vetpotlood tekenen wij op jouw hoofd de plaatsen waarop de elektroden geplaatst worden.
  • Dan bevestigen wij met lijm elektroden bij jou, om de hersenactiviteit te registreren.
  • Vervolgens wordt de huid onder de elektroden opgeruwd met een stompe naald en er wordt contactgel aangebracht. Dit om goed contact tussen de hoofdhuid en de elektroden mogelijk te maken. Dit vinden de meeste patiënten niet pijnlijk, maar hinderlijk.

De bevestigde elektroden zijn met kabeltjes verbonden aan het EEG-apparaat, welke je met je mee draagt in een tasje. Deze meet de elektrische activiteit van de hersenen en legt deze vast. Na het aanbrengen van de elektroden, kun je weer naar huis.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek

Je kunt tijdens de registratie jouw normale bezigheden en gewoonten aanhouden. Wel moet je het EEG-apparaat voorzichtig behandelen. Je mag het apparaat absoluut niet openen en het mag ook niet nat worden. Je kunt deze 24 uur dus niet douchen, baden, zwemmen of gebruik maken van een sauna. Ook mag je geen kauwgom gebruiken tijdens de registratie.
Het EEG-apparaat heeft geen invloed op het functioneren van jouw hersenen en er zijn geen risico’s aan verbonden.

Wat gebeurt er na het onderzoek

De volgende dag zien wij jou terug op de KNF-afdeling om het EEG-apparaat te ontkoppelen en de elektroden van jouw hoofd te verwijderen.

Lijmresten
De lijm verwijderen wij zo goed mogelijk van jouw hoofd. Daarna kun je jouw haar het best zo snel mogelijk goed wassen met shampoo. Borstel of kam het door terwijl de shampoo er nog in zit. Hierna spoel je de lijmresten met de shampoo uit jouw haar.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreek je volgens afspraak met jouw behandelend arts.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie.

 Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend specialist.

Als je vragen hebt over jouw onderzoek, neem dan contact op met de afdeling klinische Neurofysiologie, telefoon 040 - 286 48 29.

Wanneer en waar word je verwacht?

Datum van onderzoek: ______________________________________

Tijd: ____________________________________________________

Je wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (route 24).