Welkom op de afdeling neonatologie

Kindergeneeskunde

Jouw kindje is bij ons op de afdeling neonatologie opgenomen. Dit is een kleinschalige afdeling die deel uitmaakt van het geboortecentrum. Door deze kleinschaligheid is er veel persoonlijk contact tussen ouders, verpleegkundigen en kinderartsen.

De start die jij en jouw kindje maken is ongetwijfeld anders dan je je hebt voorgesteld. Wij zullen al het mogelijke doen om je bij te staan in deze periode. Samen met jou als ouder streven wij naar een persoonlijke, kwalitatief uitstekende behandeling, zorg en nazorg.

Wij betrekken je bij de zorg voor jouw kindje en zullen je begeleiden om zoveel mogelijk zelf voor jouw kindje te kunnen zorgen. Je bent 24 uur per dag, 7 dagen per week welkom.

De afdeling

Op de afdeling neonatologie (route 71) werken gespecialiseerde neonatologie verpleegkundigen. Daarnaast krijg je ook te maken met: kinderartsen, kinderfysiotherapeut, logopediste en maatschappelijk werkster.
Op de afdeling hangt een bord met daarop de naam van jouw kindje en daarbij de neonatologie verpleegkundige die voor jouw kindje zorgt. Op dit bord kun je aangeven op welk tijdstip je bijvoorbeeld jouw kindje komt voeden.

Bezoek

  • Je bent als ouder/verzorger de hele dag van harte welkom. Ook broertjes en/of zusjes zijn altijd welkom, tenzij ze ziek/verkouden zijn.
  • Je ontvangt van ons een badge waarmee je binnen kunt komen. Om privacy redenen verzoeken wij jou en jouw bezoek om op de afdeling bij jouw eigen kindje te blijven.
  • Bezoektijd voor overige bezoekers is van 11.00-20.00 uur.
  • Er wordt geen bezoek toegelaten zonder de aanwezigheid van een van de ouders.
  • Tijdens de bezoektijden mogen maximaalvier personen tegelijk bij jouw kindje zijn in verband met de rust.
  • Bezoekers die jonger dan 12 jaar zijn, worden in verband met de kans op besmettelijke kinderziektes niet toegelaten op de afdeling.
  • Er wordt geen bezoek toegelaten dat ziek is.
  • De mogelijkheid bestaat om bij de parkeerautomaat een parkeerweekkaart aan te schaffen voor €17,50. Met deze kaart kun je 7 dagen achtereen parkeren en kun je meerdere keren per dag in- en uitrijden.

Het kan voorkomen dat bezoek even niet mogelijk is, bijvoorbeeld als de behandelend arts bij jouw kindje is.

Let op: Neem contact op met onze afdeling als:

  • Je verkouden bent, koorts, diarree, huiduitslag of een koortslip hebt.
  • In jouw directe omgeving (gezin, school, vriendjes) een besmettelijke infectieziekte heerst, zoals griep, bof, rode hond en/of  waterpokken. mazelen, roodvonk of kinkhoest.

Hygiëne

In verband met de hygiëne gelden onderstaande maatregelen voor jou en jouw bezoek.

  • Hang jouw jas aan de kapstok in de sluis.
  • Doe horloge en handsieraden af; deze kun je veilig opbergen in een locker.
  • Reinig jouw handen met handenalcohol of was jouw handen met zeep bij zichtbaar vuil.
  • Zet jouw mobiele telefoon op de stil modus.
  • Je mag jouw mobiele telefoon alleen gebruiken om foto’s te maken van jouw eigen kind. Je mag geen verplegend personeel en andere kinderen fotograferen. Filmen mag uitsluitend na overleg met de verpleegkundige.
  • Bellen mag je in de sluis of op de gang.
  • Na gebruik van jouw mobiele telefoon altijd jouw handen desinfecteren met handalcohol.
  • Tassen kun je in een locker opbergen; deze mogen niet mee naar binnen.

Contact met jouw kind

Zelf verzorgen 
Wij willen jou als ouders/verzorgers zoveel mogelijk in staat stellen de dagelijkse zorg voor jouw kindje zelf te doen. Omdat voor jouw kindje contact met jou heel belangrijk is, stimuleren wij dit zoveel mogelijk.
De vorm van contact hangt af van de situatie of welzijn van jouw kind. Door jouw kind alleen al aan te raken kun je liefde geven. Zodra het mogelijk is kun je een deel van de verzorging overnemen, zoals luier verschonen, temperaturen, wassen. Jij en jouw kind leren elkaar hierdoor beter kennen. Zo kun je beter inspelen op de behoefte van jouw kindje en dit bevordert de hechting.

Buidelen
Jouw kindje komt, als het in de couveuse ligt, een of meerdere keren per dag met alleen een luier aan, bij jou op de blote borst liggen. Jouw ademhaling, geur en stem zijn vertrouwd en bieden veiligheid en geborgenheid. Dit bevordert de hechting en is voor jou als ouder ook heel fijn om te doen.

Ontwikkelingsgerichte zorg
Ontwikkelingsgerichte zorg is zorg die erop gericht is zoveel mogelijk comfort te bieden, zodat de ontwikkeling van jouw kindje goed verloopt. We streven naar zo min mogelijk stress. In de baarmoeder is het donker en geluid wordt gedempt. Jouw kind heeft geen last van de zwaartekracht en brengt de meeste tijd slapend door. De beperkte ruimte zorgt voor begrenzing.

Deze situatie, zoals in de baarmoeder, proberen we na te bootsen. Wij doen dit op de volgende manieren:

  • Wij beperken de lichtinval in de couveuse door covers te gebruiken. Overdag maken we het lichter in verband met het dag- en nachtritme.
  • Kindjes maken wij tussendoor niet wakker.
  • In de couveuse liggen kinderen in een ‘snuggle’ of ‘nestje’ om begrenzing te bieden.
  • Wij leggen een geurdoekje van mama of papa in de couveuse. Een eigen knuffeltje mag ook, mits deze gewassen is. Wij vragen jou deze zelf een keer per week uit te wassen.
  • Wij betrekken ouders bij medische handelingen om hun eigen kindje te troosten.

Baby in beeld
Middels een webcam boven de couveuse of bedje van jouw kind bieden wij de mogelijkheid om live-filmbeelden van jouw kind thuis te zien.
Je krijgt van ons inloggegevens en kunt enkel jouw eigen kindje bekijken.

Borstvoeding/flesvoeding
Bij borstvoeding profiteert jouw kindje van alle gezondheidsvoordelen die moedermelk te bieden heeft. Wij onderschrijven het belang van het geven van borstvoeding en doen er alles aan je te ondersteunen bij het slagen van de borstvoeding. Ook wanneer jouw kindje gedeeltelijk borstvoeding krijgt, heeft dit een positief effect op de gezondheid.
Als jouw kindje flesvoeding krijgt begeleiden wij je hier graag in. Meer informatie kun je lezen in onze folders over borstvoeding/flesvoeding:

  • ‘Borstvoeding op de afdeling neonatologie’
  • ‘Borstvoeding’
  • ‘Flesvoeding praktische tips’.

Aanvullende informatie

  • Op de afdeling zijn genoeg kolfapparaten aanwezig.
  • Je kunt kolven op de rooming in kamer of naast jouw kindje op de zaal.
  • Als je moedermelk meebrengt naar het ziekenhuis, dan kan dat het beste in een koeltas met koelelementen. Op de flesjes graag de naam, datum en tijdstip van kolven.
  • Elk kind heeft een eigen kleurcode die op de flesjes komt.
  • Als jouw kindje flesvoeding krijgt, is het fijn als je een eigen flesje meebrengt.

Video interactie begeleiding
Bij video interactie begeleiding (VIB) maken wij video-opname van jou en jouw kindje. Gespecialiseerde VIB verpleegkundigen of gespecialiseerde pedagogisch medewerksters maken deze opnamen.
De beelden kijken wij samen met jou terug. Hierop is heel mooi te zien welke initiatieven jouw kindje neemt in het contact maken met jou. Ook zien we hoe je hier als ouder van nature op reageert. De initiatieven van jouw kindje zijn nog vluchtig, maar door de beelden worden deze uitvergroot en wordt het mogelijk al in een vroeg stadium jouw kindje te begrijpen. Zo kun je beter inspelen op zijn/haar behoeftes. Dat komt de band tussen jou en jouw kindje ten goede en maakt de overgang naar huis makkelijker.
De beelden krijg je mee naar huis.


Dagboekje
Wij proberen van ieder kind een dagboekje bij te houden. Dit is een waardevolle herinnering voor later. Je mag zelf een boekje meebrengen en anders hebben wij er een voor jou. Jij als ouders, maar ook familie en vrienden mogen hier natuurlijk ook in schrijven.

Rooming in kamer
In de rooming-in kamer kun je, als de situatie van jouw kindje dit toelaat, even samen met jouw gezin genieten. Bijvoorbeeld om te voeden of te knuffelen. Ook kun je samen met jouw kindje, als voorbereiding op thuis, hier een dag voor ontslag gebruik van maken.
Als de rooming-in kamer vrij is, mag je deze ook gebruiken om tussen twee voedingen door te rusten.

Maatschappelijk werk en geestelijk verzorger

Op de afdeling krijg je desgewenst begeleiding van een maatschappelijk werker. De gesprekken zijn vanzelfsprekend vertrouwelijk. Je kunt via de verpleegkundige een afspraak maken.

Ook is het mogelijk om een afspraak te maken met een geestelijk verzorger. Ook dit kan de verpleegkundige voor jou regelen.

Vragen

Kom gerust naar ons toe voor vragen. Wij zijn ook telefonisch te bereiken:
afdeling neonatologie, telefoonnummer 040 - 286 41 72.